Učinkovita prevencija?

Jedan suplement koji stručnjaci za rak žele da počnemo konzumirati redovito

Image
Foto: Thinkstock

Može li jednostavan i jeftini vitamin pomoći u prevenciji raka kože? Evo što kažu stručnjaci

29.4.2019. u 9:23/ Život i stil

Kad se pročuo glas o vitaminu koji drastično smanjuje rizik od pojave raka kože, činilo se gotovo prejednostavno da bude istinito. U studiji provedenoj u Australiji, znanstvenici su testirati 386 osoba sklonih nemelanomskim tumorima kože i otkrili da jeftini vitamin pod nazivom nikotinamid može smanjiti rizik za 23 posto.

Danas se nikotinamid koji nastaje iz vitamina B3 nalazi u gotovom svim dnevnim vitaminima. No, u čemu leži tajna ovog suplementa?

Što je nikotinamid? 

"Radi se o vrsti vitamina B3 koji pojačava obnavljanje DNA po cijelom tijelu i jača imunološki sustav", otkriva liječnik Ronald Moy, za MyDomaine. 

"Klinička istraživanja pokazala su da sada možemo popraviti štetnu na DNA koja se pojavila u prošlosti. To znači da možemo zaustaviti rak kože uz tu metodu." 

Image

DNA

Foto: Thinkstock.com
Image

DNA

Thinkstock.com

(FOTO: Thinkstock)

No, ne treba miješati nikotinamid i niacin - drugu formu vitamina B3: "Za razliku od niacina, nikotinamid ima prednosti bez nuspojava."

Studija koja je pokrenula cijelu priča provedena je na 386 ljudi, od kojih su mnogi iznad 50. Je li to dovoljan dokaz da bismo trebali unositi ovaj vitamina? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dendy Engelman, dermatolog i kirurg, tvrdi da je to dobar početak: "Iako studija nije potpuna, definitivno je obećavajuća. Liječnik Adam Friedman, ipak, upozorava da suplement ne mora obvezno biti u našim kabinetima, ali nema dokaza da šteti. 

Kako dobiti najbolje od nikotinamida?

Za početak, znanstenici tvrde da morate uzimati ovaj vitamin duži period kako bi osjetili prednosti. Drugim riječima, ne možemo samo uzeti tabletu nakon što smo se spržili na suncu i očekivati da će se šteta minimalizirati. 

"Trebali biste ih uzimati cijelu godinu", tvrdi Moy.

Image
Foto:
Image

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
6. PROSINCA 2022.

Žena posvojila dijete iz DR Konga! Samo dan prije nego su uhitili osmero Hrvata, ona je napustila Zambiju

Liječnik Henry Scowcroft dodaje kako navedena studija nije provedena na potpuno zdravim osobama, pa je pitanje kako bi vitamini djelovali na osobe bez tumora kože u obitelji.

Nedostaje više podataka, ali za sada se nikotinamid čini kao korisno rješenje za prevenciju tumora.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
I čimbenici rizika

Kronični laringitis: koji su simptomi i kako ga razlikovati od akutnog laringitisa

Više s weba