Zašto ovo nismo prije znali?

Jedite i kuhajte pametno: Liječnik otkrio male trikove za pravilnu pripremu hrane

Image
Foto: Pexels

Priprema zdravog obroka jednostavnija je nego što mislimo, ali potrebno je pratiti određene smjernice u kuhanju

23.10.2019. u 13:21/ Život i stil

Mnogi od nas teže zdravoj prehrani, ali jednostavno ne znaju koje namirnice birati i koliko način prehrane utječe na kvalitetu obroka. Liječnik Mark Hyman za Mindbodygreen otkrio je jednostavne trikove kojima možemo obogatiti svako jelo i uz pravilan način pripreme pretvoriti ga u obrok koji će koristiti našem tijelu. 

Kuhajte s pravim mastima

Hyman tvrdi da odabir masnoća koje koristimo za kuhanje ima presudan utjecaj na kvalitetu jela. Određena ulja poput ulja sezama, bademovog ulja i ulja makadamije bolja su za preliti preko hrane nego za kuhanje. Naime, takva ulja se na velikoj toplini pretvaraju u štetne komponente, ali su kao začin izrazito zdrava.

Image
Foto: pexels.com
Image
pexels.com

(FOTO: Pexels)

Jedno od tih ulja je i maslinovo ulje koje većina nas koristi u kuhanju misleći da radimo dobro za naše zdravlje. Za kuhanje, pirjanje i bilo koji način pripreme koji uključuje visoke temperature bolje je koristiti ulje avokada ili kokosovo ulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuhajte sporije i na manjoj temperaturi

Visoke temperature u pripremi hrane mogu stvoriti kancerogene čestice i pretvoriti visokokvalitetnu namirnicu ili komad mesa u nezdravi obrok. Kad se masti i proteini izlože velikoj toplini dolazi do kemijske reakcije koja stvara štetne toksine. Radije kuhajte sporije i na manjoj temperaturi pa je tako bolje pripremati hranu, primjerice, tako da je pečete.

Image

sorte rajčica za kuhanje

Foto: Pexels
Image

sorte rajčica za kuhanje

Pexels

(FOTO: Pexels)

Upravo se čita

Image
uznemirujući video

VIDEO Maloljetnici divljali u automobilu: 'Boli nas k... ako se zabijemo'. Pa završili u stupu

Olakšajte si probavu

 Orašasti plodovi, sjemenke i žitarice su zdrava i cjelovita hrana, ali ponekad ih je našem tijelu teško probaviti. Hyman tvrdi da je odličan trik da natopimo takve plodove prije kuhanja. Jednostavno ih držite u vodi određeni period jer se tako aktiviraju nutrijenti i enzimi koji pomažu tijelu u razgradnji hrane. 

Pripazite što kuhate u vodi

Kad stavimo povrće u vruću vodu i pustimo da ključa, neki se nutrijenti poput vitamina B i vitamina C jednostavno ispuste iz namirnice u vodu. Čim bacimo vodu u kojoj se kuha to povrće, bacamo i vrijedne vitamine koji pomažu našem zdravlju. Upravo se zato sve više ljudi odlučuje na kuhanje na pari ili blanširanje, a najbolje je pirjati ili peći povrće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba