Tijelo će vam biti zahvalno

Jednostavni načini kako smanjiti negativan utjecaj prečestog sjedenja

Image
Foto: Pexels

Osam sati na poslu, nekoliko sati za obroke, zatim kod kuće pred televizorom - doista živimo sjedilački život. Evo kako si možemo pomoći

4.9.2019. u 9:29/ Život i stil

Sjedimo na poslu, kod kuće pa čak i kad izađemo na kavu s prijateljima. Sjedenje je postalo toliko normalno u našim životima da je lako izgubiti osjećaj za to koliko zapravo sjedimo. 

1. Ustanite se i hodajte svaki sat

Prema Sarah Kostyukovsky, koja je za MindBodyGreen otkrila najbolje trikove, sjedenje na duže vremenske periode može skratiti određene skupine mišića, a neke mišiće, poput gluteusa na stražnjici. može učiniti potpuno neaktivnim.

Kratke pauze ispunjene šetanjem mogu aktivirati gluteuse. Važno je što više prekidati periode sjedenja pomicanjem tijela.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Pexels)

2. Rastežite se 

Nakon dugačkog dana na poslu, prvi nam je instinkt leći i opustiti se. Međutim, zapravo bismo se trebali dobro rastegnuti. Ako ste se ikad digli i osjetili da su vam kukovi, vrat i ramena potpuno ukočeni - znate zašto je razgibavanje tako važno. 

Kroz dan uzmite par minuta kako biste okrenuli glavu nekoliko puta te rastegnuli ramena i kukove.

3. Budite aktivni izvan posla

Redovita fizička aktivnost najvažnija je kako bismo 'pobijedili' negativan utjecaj sjedenja. Rastezanje i hodanje tijekom dana može učiniti razliku, ali ne postoji zamjena za redovito kretanje i jačanje tijela kroz tjelovježbu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalno bi odraslim osobama trebalo 30 minuta umjereno intenzivne aerobne aktivnosti barem pet dana u tjednu. No, čak i manje od toga je bolje nego ništa, a ključno je biti uporan i konzistentan. Čak i ako uspijete odvježbati 15 minuta dnevno, već činite puno za tijelo.

4. Prilagodite si stolicu na poslu

Kako biste smanjili simptome, važno je osigurati si ugodnu stolicu na poslu gdje zapravo najviše sjedimo. 

"Cilj bi vam trebao biti da lumbalni dio tj. donji dio kralježnice ima potporu kako bismo održali prirodan položaj donjeg dijela leđa", otkrila je Kostyukovsky za MindBodyGreen.

Stvar na koju ne pazimo dovoljno je visina stolica. Ako je stolica previsoka ili preniska to će utjecati na položaj tijela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
NIJE PRVI PUT

UZNEMIRUJUĆA SNIMKA U poznatom ljetovalištu muškarac plivao u moru, a onda ga je raskomadao morski pas

"Kad sjedite kukovi bi trebali biti ravno iznad koljena, noge na tlu točno ispod koljena", dodala je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lagan san

Razlozi zašto beba nemirno spava - i što možete napraviti

Više s weba