Postavljanje granica

Jelena Stanković: 'Djeci mora biti dosadno i moraju biti frustrirana jer su to temelji kreativnosti'

24.10.2018. u 11:00/ Život i stil

Zdrava dječja frustracija je neizmjerno važna za normalan i kvalitetan emocionalni i psihološki razvoj

"Ono što mi kao roditelji silno želimo jest da našoj djeci ispunimo vrijeme i dan, kvalitetno se igramo, putujemo s njima, vodimo ih na izlete... Pružamo im strašno puno stimulacije, a zaboravljamo dvije stvari: djeci mora biti dosadno i moraju biti frustrirani", objašnjava Jelena Stanković iz Centra Prirodno roditeljstvo.

Iz dosade, kada dijete nema što raditi i ne zna što bi radilo, rade se temelji za kreativnost. "Iz tog mjesta dijete ima poticaj da ide u nešto novo, da ide u nešto kretivno, da samo nešto gradi", kaže Jelena Stanković dajući i primjer. "Kada djetetu kupimo igračku ono će ju doživjeti i nakon sat vremena staviti sa strane. No u trenutku kada je djetetu dosadno, ono će uzeti dva štapa ili dvije loptice i počet će se zaista kreativno igrati i koristiti svoje moždane vijuge za nešto drugačije i puno stimulativnije."

Kažemo da je djeci potrebna frustracija zato što bez frustracije nema normalnog emocionalnog i psihološkog razvoja. Jelena poručuje da dijete mora biti zdravo frustrirano. Kad kaže zdravo frustrirano misli na razvojno-poticajnu frustraciju, to jest na roditeljsko postavljanje granica.

"Ono što je meni osobno važno naglasiti u tom segmentu jest da kada roditelj postavlja granicu i kada djetetu kaže da nešto ne može, to ne znači da se u tom trenutku mora distancirati od djeteta, da mora biti hladan, da mora biti autoritativan i apsolutno isključiti sve svoje emocije kako bi ga dijete shvatilo ozbiljno. Upravo suprotno, cijela razvojna psihologija nam sada govori da roditelj treba biti autentičan u tom postavljanju granica", objašnjava Jelena Stanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba djetetu reći 'ne' i biti spreman da će to 'ne' u djetetu izazvati tugu, ljutnju, frustraciju i onda biti uz dijete dok prolazi kroz te emocije: utješiti ga, zagrliti ako dijete to dozvoljava i na neki način mu dati podršku dok prolazi kroz to prilično teško emocionalno stanje. "Time djetetu šaljemo poruku da je to za nas nedopustivo, ali da ćemo biti uz njega dok je tužno i ljuto. Važna poruka koja se provlači je: 'Ja te volim kakav god ti bio. Volim te kad se smiješ, volim te kad plačeš, volim te kad si ljut na mene i kad si frustriran.' To je na kraju ono što svi mi želimo i priželjkujemo", poručuje Jelena za kraj.

U suradnji s Centrom prirodno roditeljstvo osnivača Tomislava Kuljiša donosimo vam seriju videopriloga o roditeljstvu i ranom razvoju te zašto su prve godine najvažnije za daljni razvoj djece.

Upravo se čita

Image
ODLIČNO SURAĐUJU

Jedan od najvećih o Đokoviću i Ivaniševiću: 'Zemlje su im bile u ratu, pogledajte ih'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Više s weba