hormoni imaju utjecaj

Depresija kao posljedica moždanog udara

Image
Foto: Thinkstock

Promjene raspoloženje česta su, ali manje poznata posljedica moždanog udara, a trećina svih pacijenata razviju i takozvanu PSD depresiju, uobičajeno tri do šest mjeseci poslije moždanog udara

26.9.2017. u 12:11/ Hina

Depresija nakon moždanog udara (Poststroke depression, PSD) može oporavak dodatno otežati i zato je važno otkriti je i što ranije početi liječiti je, upozorava Njemačka zaklada za depresije.

Simptomi PSD-a uključuju bezvoljnost, osjećaj krivnje, poremećaje spavanja i općenito sumorno raspoloženje u trajanju najmanje dva tjedna.

Rodbina i prijatelji koji uoče takve simptome u osoba koje su pretrpjele moždani udar trebali bi potaknuti pacijenta da se obrati liječniku. Depresivni ljudi često su nemotivirani da govore o svojim osjećajima.

Smatra se da je depresija u pacijenata koji su preživjeli moždani udar u nekoj mjeri posljedica udara na mozak, no liječnici smatraju  da baš kao i u slučaju  postporođajne depresije i ovdje hormoni imaju utjecaja.

Liječenje depresije nakon moždanog udara uključuje lijekove i psihoterapiju.

"Važno je da okolina shvati da je to privremena faza i da postoje dobri izgledi za oporavak, kaže Mario Siebler, glasnogovornik Njemačke fondacije za moždani udar.

Pacijenti koji su patili od depresije i prije moždanog udara imaju veće izglede razviti PSD, a rizik je dodatno veći u pacijenata koji žive sami te u žena.

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba