dobar početak dana

Jutarnje istezanje: u deset minuta razbudite svoje tijelo i pripremite ga za dan

Image
Foto: Thinkstock

Jutarnje istezanje ne traži puno vremena i vrlo je nježno za tijelo. Riječ je o vježbama u kojima se istežu svi mišići

2.6.2017. u 12:26/ Život i stil

Uvedete li jutarnje istezanje u svoju svakodnevicu, puno ćete napraviti za tijelo. Stvaranje zdravih navika nije lagano, osobito ako to znači ranije buđenje, no dobrobiti su višestruke. Stoga, potrudite se ustajati 15 minuta ranije - nećete požaliti.

Druga dobra vijest je da vježbanje počinjete u krevetu. To vjerojatno i radite svako jutro, ali nesvjesno. Posvijestite istezanje.

Maknite jastuk, lezite na leđa, ruke pošaljite iza glave, a prste na nogama ispružite. Zamislite da vas netko vuče za nožne prste i prste ruku - naravno u suprotnim smjerovima. Ne zaboravite ni na glavu. Istegnite vrat, a bradu pošaljite rema prsima. Osvijestite sve mišiće u tijelu, razgibajte se i uživajte minutu. Potom ustanite iz kreveta i sada se razgibajte u stajaćem položaju. Kružite glavom, ramenima i kukovima.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Sada otvorite prozore i pustite sunce i svjež zrak uđu u vašu sobu. Rasprostrite prostirku i stavite vodu za čaj ili kakvu da se lagano kuha. Taman će proključati kad vi završite jutarnje istezanje.

Nakon zagrijavanja slijede prave vježbe za jutarnje istezanje:

  • Lezite leđima na prostirku, privucite rukama bedro lijeve noge prema prsima, odnosno vanjskoj strani rebara kako bi se otvorio lijevi kuk te zadržite poziciju desetak sekundi. Potom nogu ispružite u zrak i uhvatite se za nju rukama gdje možete. Ostanite i u tom položaju nekoliko sekundi. Nogu potom ponovno savijte u koljenu, ali je nemojte spuštati na pod, nego savijte i dignite desnu nogu, a potkoljenicu lijeve zakačite za natkoljenicu te noge (u videu je lijepo demonstrirano na 0.54). Ruke provucite ispod zakačene noge i uhvatite se za potkoljennicu druge noge te ju provlačite prema prsima.   
  • Ispružite desnu nogu, lijevu ponovno privucite prsima, uhvatite se za vanjsku stranu koljena i potkoljenicu i privucite nogu desnom ramenu te u tom položaju ostanite nekoliko sekundi.
  • Sada lijevu ruku ispružite i pošaljite u lijevu stranu, a pogled za njom. Lijevu nogu prebacite preko desne i zarotirajte se u struku. Zadržite poziciju nekoliko sekundi.
  • Sada se okrenite na desni bok i lijevu nogu savijte u koljenu te potkoljenicu pošaljite prema stražnjici. Lijevom rukom se primite za lijevo stopalo i povucite ga još bviše prema stražnjici istežući bedro. Pritom pazite da kukove i zdjelicu gurate prema natrag, a stišćete trbušne mišiće kako bi vam trup bio u ravnini.
  • Sada se vratite na leđa i privucite obje noge prsima, a glavu koljenima te se u ovom položaju zadržite nekoliko sekundi. Vratite se u početni položaj i iste vježbe ponovite s desnom nogom. 
  • Ponovno dođite u početnu poziciju, dignite se u sjedeći položaj i rukama primite nožne prste te istegnite leđa.Glavu spustite, a trbušne mišiće stisnite i "prilijepite" za kralježnicu kako bi se mogli više dovesti u pretklon. Ramena šaljite što dalje od ušiju. 
  • Sada istegnite unutarnju stranu bedara tako što napraviti leptir vježbu - u sjedećem ste položaju. Leđa su vam ravna, spojite tabane, uhvatite se za njih rukama, a laktovima gurajte koljena prema van, pritom se gornjim dijelom tijela spuštajte prema tabanima. 
  • Na kraju vježbanja istegnite ruke i vrat. I dalje ste u sjedećem položaju. Spustite ramena i pogledajte udesno - zadržite položaj nekoliko sekundi pa u lijevo. 
  • Ne zaboravite disati duboko i polako dok izvodite sve ove vježbe.

Iako ima puno teksta, vježbe za jutarnje istezanje nisu komplicirane i brzo se izvode. Pogledajte u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba