Strpljenje na prvom mjestu

Kada je pravo vrijeme za seksualne odnose nakon poroda?

Image

Prošlo je babinje, polako dolazite k sebi nakon poroda i uhodavate se u svakodnevicu. Osjećate da možete ponovno biti intimni sa svojim dragim. Mi vam donosimo pet poza u seksu koje su najbolje za žene nakon poroda.

Foto: Thinkstock

Sva je pažnja posvećena bebi, ali kada je pravo vrijeme za seksualne odnose nakon poroda?

22.5.2018. u 15:40/ Život i stil

Život se drastično mijenja nakon dolaska prinove, a žensko tijelo prolazi kroz različite procese. Tipičino je da žene iskuse bolove u zdjelici, postporođajnu depresiju i oticanje. 

Oporavak je individualan i nema pravila, ali bilo bi najbolje kada bi izbjegavali seksualne odnose barem 4 do 6 tjedana nakon poroda (dok traje babinje). 

Možda vam to zvuči kao puno vremena, ali većini žena ni nije do seksa nakon poroda. Profesorice ginekologije sa Sveučilišta u New Yorku, Shree Chanchani, tvrdi da porod najčešće ubije želju za seksom i žene mogu imati nizak libido sljedećih nekoliko tjedana te to nije ništa neobično. 

Image
Foto: Ilustracija / Thinkstock
Image
Ilustracija / Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razina hormona estrogena u krvi drastično pada pa rezultat može biti i vaginalna suhoća zbog koje seksualni odnos može biti bolan. Iz tog se razloga preporučuje uporaba lubrikanata pri seksu nakon poroda.

Međutim, nije samo libido razlog da se držite podalje od fizički intimnih odnosa prvih 4 do 6 tjedana. Rađanje je intenzivni proces nakon kojeg žene često krvare. Tkivo je iznimno oštećeno i treba vremena da zacijeli, a seksualni odnos može to vrijeme produžiti i pogoršati stanje. Seks prebrzo nakon poroda može prouzrokovati i infekcije u maternici. 

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Svi ovi razlozi potvrđuju da je najbolje sa penetrativnim odnosom pričekati šest tjedana. No, nemojte se obeshrabriti jer postoje i drugačiji načini seksualnih odnosa koji mogu biti jednako zadovoljavajući. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Česta ljetna boljka

Hrana za proljev: što jesti, a što izbjegavati

Više s weba