Nikada ne biste rekli

Kada ste zadnji put provjerili rok trajanja šminke? Stara šminka može naštetiti vašem zdravlju

Image
Foto: pexels.com

Rokovi trajanja šminke doista postoje, a ignoriranje istih može završiti loše po vaše zdravlje i izgled

19.2.2019. u 8:24/ rtl.hr

Za većinu žena šminkanje je postalo normalan dio svakodnevice. Šminkamo se za posao, za izlazak pa čak i za običnu kavu s prijateljicama. Međutim, nerijetko ne obraćamo pažnju na rok trajanja šminke pa nam tako maskare znaju stajati u torbicama po nekoliko mjeseci.

Rok trajanje šminke može imati bitan utjecaj na naše zdravlje. Prestara šminka može uzrokovati iritacije i crvenilo kože, herpes, upale te infekcije očiju.

Rokovi trajanja šminke

Puder u prahu, primjerice, možemo koristiti od jedne do tri godine. On je potpuno suh i ima manje komponenti koje se mogu ‘pokvariti’. Bitno je nanositi ga rukama ili redovito prati kist odnosno spužvicu jer mogu biti leglo bakterija koje se zatim prenose na puder. Puder u kamenu zaštitite od topline i sunca.

Za razliku od njega, tekući puder bacite nakon maksimalno godinu dana. Znat ćete da je puder pokvaren, ako su se komponente počele razdvajati, počeo je mijenjati teksturu, miris I boju. Od nanošenja starih pudera možete razviti crvenilo, osip i iritaciju kože zbog kemikalija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO: Pixabay)

Olovke za usne traju otprilike jednu do dvije godine. Nisu sklone starenju, ali kod njih je najveći problem kontaminacija bakterijama i posuđivanje drugim osobama. Zajedničkim korištenjem olovki za usne riskirate herpes ili drugu zarazu. Ovo možete spriječiti tako da našiljite olovku nakon svake upotrebe.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

Najopasnija je, ipak, maskara. Traje tri do pet mjeseci, a sve starije od tog ozbiljan je rizik za vase oči. Upravo je maskara česti krivac za pojavu ječmenca, upala pa čak I konjuktivitisa. Ako ste nanosili maskaru na upaljeno oko, bacite je jer je na njoj izvor infekcije.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba