Normalan dio razvoja...

Kada tantrumi postanu prečesti: što učiniti kod dječjih ispada bijesa?

Image
Foto: Thinkstock

Znakovi u kojima možete prepoznati tantrum: navala bijesa, vrištanje, lupanje, plakanje, histerija, bacanje stvari, razbijanje, povreda sebe i drugih

7.12.2017. u 13:15/ Život i stil

Čak i mirna djeca dobrog karaktera imaju povremene ispade bijesa. Oni su normalan dio razvoja i sami po sebi nisu zabrinjavajući. Za razliku od odraslih, djeca nemaju razvijen sistem suzdržavanja i kontrole pred drugima

Jednogodišnjaci i dvogodišnjaci pokušavaju shvatiti svijet i kad nisu sposobni obaviti zadatak, koriste bijes kao oruđe kako bi ispuhali svoju frustraciju. Kada je dijete zanemareno, traži pažnju, ako je gladno, žedno ili umorno, postaje nervozno. Djecu frustrira što ne mogu dokučiti kako stvari funkcioniraju i zašto roditelji nešto rade na određen način. Taj bijes se još zove i temper tantrum.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Dok djeca nemaju dobro razvijen govor, tantrumi su češći jer ne mogu riječima objasniti svoje želje. Kada djeca vide da ne mogu dobiti sve što požele, raste nezadovoljstvo, sve dok ne nauče da granice postoje. Znaju se osjećati i previše samostalnima pa ne dozvoljavaju da im se miješate u njihove igre. Kada ste suočeni s ispadima bijesa, bez obzira na uzrok, ostanite smireni. Ne otežavajte problem vlastitom frustracijom. To samo pogoršava frustraciju vašeg djeteta, tako da se morate nositi s još gorim ispadom. S iznenadnim izljevom bijesa najbolje ćete izaći na kraj ako ga pokušate izbjeći.

Evo nekoliko prijedloga koji vam mogu pomoći:

Provjerite glumi li vaše dijete jer želi pažnju. Djetetu je negativna pažnja (roditeljski odgovor na ispad bijesa) bolja od nedostatka pažnje. Naviknite se primjećivati dijete kada je dobro, što znači da ga trebate nagraditi pažnjom za lijepo ponašanje
Omogućite djetetu da osjeti kontrolu nad malim stvarima, što može zadovoljiti potrebu za neovisnošću i suzbiti ispade bijesa. Ponudite sitne izbore poput biranja vrste soka, vremena kada će oprati zube (npr. prije ili poslije kupanja). Zabranjene stvari držite negdje gdje ih dijete neće vidjeti ili moći dohvatiti. Tako ćete smanjiti izazove i onemogućiti bijes. To naravno neće uvijek biti moguće, osobito izvan vlastitog doma, gdje okolinu ne možete kontrolirati. 

Odvratite pažnju djetetu. Iskoristite kratke raspone pažnje i ponudite mu zamjenski predmet umjesto željenog. Započnite novu radnju da biste nadomjestili zabranjenu ili umanjili frustraciju. Odvedite dijete izvan kuće ili u drugu prostoriju. Uvijek mu nudite igračke prilagođene za njegov uzrast. Pažljivo razmotrite dječju molbu ili zahtjev. Je li zaista pretjerana? Možda i nije. Budite svjesni dječjih granica. Ako znate da je dijete umorno, nije najbolji trenutak za popuštanje. Ako dijete radi nešto opasno, a ponavlja zabranjeno ponašanje, budite uporni. Dijete mora znati što smije, a što ne smije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(Foto: Pexels)

Posjetite pedijatra ako bijes traje predugo, ako se dijete prilikom ispadom bijesa povrijedi, ako je destruktivno i ima negativne emocije prema svemu što se oko njega događa. Nikako mu ne smijete ponuditi mito u zamjenu za smirenje. Nemojte ga oponašati, smijati mu se, histerizirati ili otići od njega. Ako ga napustite, počet će paničariti i donijet će krivi zaključak - da nije voljen.  

Ispadi bijesa najčešće nisu opasni i ne nastavljaju se u kasnijoj dobi. Uglavnom se smiruju sami od sebe. Kako se djeca razvijaju, poboljšava se njihovo poimanje sebe i svijeta, a količina frustracije se smanjuje. To roditeljima donosi olakšanje i prestanak brige oko problema tantruma.  

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
TAMBURAŠi NA UDARU

Mejašima zabranili koncert u Puli, javili im tri mjeseca prije održavanja. 'Glazba nam je birtijaška?'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
popularni sir

Što je quark i zašto ga trebate konzumirati

Više s weba