Svijet mašte

Kako djetetu usaditi ljubav prema knjigama?

Image
Foto: Thinkstock

Neovisno koliko vaše dijete ima godina, nikad nije prekasno usaditi mu ljubav prema knjigama i čitanju

18.6.2018. u 11:05/ Život i stil

Nekoliko koraka u pravom smjeru i vaše će dijete otkriti novi svijet koji će potaknuti njegovu znatiželju:

1. Počnite rano

Nikada nije prerano upoznati dijete s knjigama. Dostupno je mnoštvo slikovnica i knjiga u kojima će beba ili dijete uživati - u pogledu, teksturi, knjige ogledala, knjige na ploči ili vodonepropusne knjige za vrijeme igranja u kadi. Svaka od ovih knjiga pruža poticajno iskustvo za vaše dijete i uvodi ga u svijet knjiga na zabavan i zanimljiv način. Kad su stariji, upoznajte ih sa slikovnim knjigama ili smiješnim pričama i rimama.

2. Čitajte im naglas

Odvojite deset minuta dnevno za čitanje. Priča prije spavanja obično je dobra taktika kako bi dijete na vrijeme bilo u krevetu, kao i uvođenje u svijet mašte. Neka svaku večer izabere priču. Nemojte se iznenaditi ako ponovo i ponovno bira istu priču. Djeca vole ponavljanje. Budite smiješni i malo glumite dok im čitate. Promijenite glas dok oponašate lava koji riče ili malog mišića. Zabavite se i uživajte. Ako čitate naglas jer morate, a ne zato što želite, vaše će dijete osjetiti u vašem tonu i govoru tijela. 

3. Okružite dijete knjigama

Nemojte kupovati knjige i držati ih na visokoj polici do koju ne može doći. Vaše dijete bi trebalo moći pogledati i dotaknuti knjigu kad god želi. Držite knjige na razini očiju. Ako imate prostora, npravite 'kutak za čitanje', ugodno i udobno mjesto s nekoliko jastuka i puno knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Budite im uzor - vaše dijete mora vidjeti vas kako čitate

Nije bitno što čitate. Sve dok imate knjigu u ruci, vaše dijete će se osjećati ohrabreno da i samo uzme knjigu. Pronađite autora ili žanr koji vam se sviđa i odvojite vrijeme za čitanje.

5. Nemojte prestati čitati djetetu ni kad je starije

Kad dijete uči čitati, imamo tendenciju prestati čitati naglas. Umjesto toga promijenite knjige koje ste pročitali. Potaknite ih da pročitaju sami jedno poglavlje ili par rečenica i ispričaju vam što se dogodilo. U početku će se boriti s čitanjem, ali što više čitaju, to će biti lakše.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

6. Ohrabrite ga da čita, ali ga nemojte siliti

Suzdržite se od toga da od čitanja napravite zadatak. Čitanje mora biti ugodan proces. Vaša uloga je da probudite ljubav prema čitanju. Razgovarajte o knjigama koje čitate. Možda čak i čitati par. Pitajte pitanja o knjizi. "Koji ti se lik najviše svidio?" i "Znaš li što će se dogoditi sljedeće?".

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što možete napraviti

Postoji li prirodni lijek za ciste na dojkama?

Više s weba