Doba 'ludila'

Kako kazniti dijete u pubertetu?

Image

Tinejdžerica, pubertet

Foto: Thinkstockphotos

Pubertet glasi kao jedna od najtežih faza u roditeljstvu. Najčešća je roditeljska dilema kako kazniti dijete u pubertetu?

27.6.2018. u 12:49/ Život i stil

Sasvim je drugačije kažnjavanje petogodišnjaka i 15-godišnjaka. Mala djeca ne propituju naše odluke u tolikoj mjeri, a poanta kazne za njih je jednostavno shvatiti da su nešto krivo napravili. Međutim, kako kazniti dijete u pubertetu koje polako ima vlastita shvaćanja svijeta oko sebe? 

Pubertet je razdoblje kada djeca odnosno tinejdžeri počinju kršiti granice i isprobavati toleranciju roditelja. Upravo tome služe kazne kako bi dali do znanja do kuda ide granica. Kršenje dogovora bez kazne šalje djeci poruku da je to u redu. 

Ne znači da morate patrolirati na svaki prekršaj dogovora ili dolazak doma 5 minuta kasnije od dogovorenog. Ne znači to ni da se svaki loš postupak mora kazniti s tjedan dana bez izlaženja ili oduzimanjem mobitela. 

Donosimo vam savjete uz pomoć kojih ćete lakše odrediti kako kazniti dijete u pubertetu ili možda uopće kazna neće biti potrebna.

Bilo bi najbolje da do kažnjavanja ne dođe. Pokušajte to omogućiti tako da objasnite svom tinejdžeru da  ponašanje kojim se krši vaš kompris neće proći bez posljedica odnosno da to nije u redu prema vama. Dijete će tako razumijeti unaprijed i kada će biti u dilemi: prekršiti dogovor ili ne, sjetit će se vaših riječi.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO:Thinkstock)

Nadalje, kaznu nemojte odrediti dok ste ljuti. Osim što ćete se vi uzrujati, dijete će biti frustrirano i doista mu neće biti jasno u čemu je stvar. Ne morate non stop smišljati nove kazne, ali imajte na umu što bi otprilike odredili kada bi došlo do nekog scenarija.

Nemojte slušati roditelje oko sebe i stavljati dijete u kaznu za nešto što vi osobno ne smatrate lošim. Nemojte niti imati uzor u njima pa preslikavati kazne koje oni daju svojoj djeci jer svaki odnos roditelja i djeteta funkcionira drugačije. 

Međutim, ako ste se već odlučili kazniti prekršaj dogovora - onda tako i učinite i nemojte odustati. Kazna koja traje dva sata neće imati nikakav učinak, a loši će se postupci ponavljati. Na taj način zbunjujete dijete jer niste odlučni, a dovodite vas oboje u reprizne situacije u budućnosti.

Osim toga, nema previše smisla u kažnjavanju tek toliko. Kazna mora imati poruku i dati do znanja tinejdžeru da to što je napravio nije u redu. Pokušajte svom djetetu objasniti da razumijete da ima svoje društvo i prijatelje koji imaju drugačiji odnos s roditeljima, ali da mora poštovati vaš međusoban. 

Kako kazniti dijete u pubertetu nije igrica, već bitna stvar za razvoj djeteta i njegovo shvaćanje da trud i dobro ponašanje vode do pozitivnih, a obrnuto vodi do negativnih posljedica. 

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba