Utječe na imunitet

Kako možete pomoći djetetu s atopijskim dermatitisom u nošenju sa stresom?

Image

Jedan od čimbenika okoline koji igra ulogu u razvoju atopisjkog dermatitisa je emocionalni stres – evo kako roditelji mogu pomoći djeci da se bolje nose s njim

10.7.2018. u 16:06/ Život i stil

Atopijski dermatitis uzrokuje kombinacija čimbenika, uključujući genetsku predispoziciju, čimbenike okoline i disfunkciju u koži i imunološkom sustavu. Jedan od čimbenika okoline koji igra ulogu u razvoju je emocionalni stres. 

Stres utječe na imunološki sustav i neuroendokrini sustav, koji je odgovoran za oslobađanje hormona koji djeluju kao kemijski glasnici koji reguliraju različite sustave poput probave, disanja, krvnog tlaka i brzine otkucaja srca.

Jedna od ključnih karakteristika je disfunkcija imunološkog sustava, što dovodi do kronične upale kože. Čini se da stres pogoršava ovu disfunkciju imunološkog odgovora, stvarajući jaču upalnu reakciju. 

Rano izlaganje stresu kod djece može dovesti do trajne senzibilizacije, što povećava osjetljivost na stres kasnije u životu. Zbog utjecaja stresa, postoje tehnike koje smanjuju stres ili povećavaju opuštanje i koriste se kao dodatak terapiji. 

Atopijski dermatitis je kronično stanje i utječe na cijelu obitelj. Upravljanje simptomima je teško, ali postoje stvari koje možemo učiniti kako biste  olakšali vašem djetetu i  poboljšali kvalitetu života cijele obitelji.

Budite svjesni pokretača ekcema

Važno je povećati svijest o tome što pokreće vaše dijete i kada počinje svrbež. Stresne situacije su još jedan od okidača, kao i aktivnosti o kojima ne razmišljaju kada su ruke slobodne (kao kad gledate televiziju).  Kada saznate što je  izazvalo svrbež, možete koristiti neke od sljedećih strategija suočavanja kako biste smanjili svrbež:

1. Fizički blokirajte grebanje

Jedan od najjednostavnijih načina u upravljanju svrbežom jest fizički ga blokirati. Neka dijete nosi dugu odjeću ili suknje. Neki ljudi koriste pamučne znojnice. Hladni oblozi mogu biti korisni: osim vlaženja kože, mogu pružiti prepreku.

2. Odvratite pažnju djetetu

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Odvaraćanje pažnje pali. Kada djeca s ekcemom aktivno sudjeluju u nekoj aktivnosti i ruke su im zauzete, manje su ogrebotine i svrbež.  Probajte s kreativnim projektima poput crtanja, slikanja ili izrade kolaža ili pjevanjem i plesanjem. Ponekad je korisna promjena okoline.

3. Tražite konkurentska osjetilna iskustva

Možete potražiti  umirujuća senzorska iskustva kada se dijete želi grebati. Mlaki tuš, hladan mokri ručnik ili pakiranje leda, ponekad mogu smanjiti svrbež. Ideja je da pokušavamo blokirati poruke koje idu u mozak s drugim porukama, kao što je hladna senzacija pakiranja leda.

4. Pomozite djetetu da se opusti

Znamo da postoji veza između ekcema i stresa. Tehnike relaksacije pomažu smanjiti fiziološke učinke stresa usporavanjem mišića, produbljivanjem disanja i smanjenjem broja otkucaja srca. Uobičajene tehnike relaksacije, uključuju duboko ili opušteno disanje. Postoji mnogo stvari  za opuštanje djece i odraslih, poput CD-ova ili aplikacija s kojima možete probati.

5. Više spavajte

Pokušajte izbjeći TV-a, računalo i druge elektroničke uređaje pred spavanje. Slijedite  opuštajuću i dosljednu rutinu za spavanje. Također je dobro koristiti dječji krevet samo za spavanje. Ako na njemu rade domaću zadaću ili druge poslove, onda ga mogu povezati s budnošću ili stresom.  Razgovor s pedijatrom ili psihologom može uvijek biti od pomoći.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
je li opasan?

Što je uzrok smeđeg iscjetka kod žena?

Više s weba