loše posljedice

Kako nadomjestiti dobre bakterije nakon uzimanja antibiotika?

Image
Foto: Thinkstock

Antibiotici mogu poremetiti prirodnu ravnotežu mikroorganizama koji žive u našem probavnom traktu, ponekad uzrokujući proljev

23.9.2019. u 12:00/ Život i stil

Milijarde zdravih bakterija žive u našem probavnom traktu gdje pomažu razgraditi hranu i imaju važnu ulogu u normalnom funkcioniranju probavnog sustava, ali i cijelog organizma. Ako vam liječnik propisuje antibiotike za liječenje infekcija, vjerojatno će ubiti bakterije koje vas čine bolesnima, ali mogu uništiti i dobre bakterije u crijevima, uzrokujući proljev ili druge neugodne probleme u trbuhu. Srećom, postoje načini kako vratiti dobre bakterije u tijelo nakon uzimanja antibiotika.

Dodajte jogurt u prehranu

Antibiotici mogu poremetiti prirodnu ravnotežu mikroorganizama koji žive u našem probavnom traktu, ponekad uzrokujući proljev. Prema Medicinskom fakultetu na Harvardu, oko 1 od 3 osobe koje uzimaju antibiotike imaju proljev. Probiotici su žive, zdrave bakterije i drugi mikroorganizmi koji pomažu revitaliziranju mikroba u našim crijevima. Istraživanje objavljeno u svibnju 2012. u časopisu "Journal of the American Medical Association" otkrilo je da uzimanje probiotika može smanjiti proljev povezan s antibioticima. Jogurt je dobar probiotik. Prilikom odabira jogurta koji će vam pomoći zamijeniti zdrave bakterije provjerite sadrži li žive i aktivne kulture.

Konzumirajte kefir s prijateljskim bakterijama

Ako više volite piti probiotike, probajte kefir - kremasti, gusti, napitak na bazi mlijeka koji sadrži zdrave laktobakterije. Fermentirani proizvod je sličan jogurtu, a sadrži sedam do deset kultura probiotika, čak i više od većine jogurta, prenosi Livestrong.

(Foto: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Probiotici nisu samo u mliječnim namirnicama

Ako ne konzumirate mliječne proizvode probajte kiseli kupus ili neke druge fermentirane namirnice. Fermentirani kupus sadrži probiotike. Također možete piti čaj od kombuche, napitak bogat probioticima koji je dostupan kao svježi proizvod u mnogih trgovina zdravom hranom. To je slatko-kiseli gazirani čaj koji svoj probiotik dobiva fermentacijom čaja uz dodatak šećera.

Preparati s probioticima

Ponekad je teško biti dosljedan u konzumiranju namirnica bogatih probioticima ili možda želite koncentriraniji izvor pa možete uzimati i dodatak probiotika. Prema priručniku Sveučilišta Maryland, najčešće korišten probiotik je Lactobacillus acidophilus, a dostupan je u kapsulama, tekućini ili u prahu. Slijedite upute za doziranje i držite ga u hladnjaku kako biste održali kvalitetu. Ako osjetite bilo kakve nuspojave od antibiotika, uključujući proljev, obratite se svom liječniku za savjet.

Upravo se čita

Image
LET 3 KOD MOJMIRE

O pobjedi: 'To su sile kozmičke zavjere, kao da nas guraju da pobijedimo na Dori, pa i na Euroviziji'

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba