Usmjeravanje u životu

Kako nam životne prepreke pomažu da budemo bolje osobe

Image
Foto: RTL

Činjenica je da se u teškim situacijama naš karakter čeliči i da su nam prepreke potrebne kako bi postali bolje i snažnije osobe.

16.7.2015. u 8:22/ rtl.hr

Biti čovjek znači susretati se s raznim preprekama u životu. Kod nekog su one prisutne na svakodnevnom nivou, dok su kod drugog tek povremene. Ovisno o našoj percepciji, doživljavamo ih kao minorne, ili gotovo paralizirajuće, bilo u opipljivom obliku, ili samo stvorene u našem umu. Kako se othrvati stagnirajućem učinku na naš uspjeh i optimizam kad naiđemo na njih, čemu uopće prepreke služe i kako iz njih izvući najbolje po nas, reći će nam primjeri koji slijede.

Image
Foto: flickr.com
Image
flickr.com

(FOTO: flickr.com)

Pokazuju nam tko smo zapravo

U teškim trenucima, kao što su usamljenost, tuga, slomljeno srce ili odbačenost, čovjek može otkriti puno o sebi, svom ponašanju i svom karakteru. U dubokim trenucima introspekcije ponekad doznajemo stvari o sebi koje inače ne bi isplivale na površinu u idealnim uvjetima. Činjenica je da se u teškim situacijama naš karakter čeliči i da su nam prepreke potrebne kako bi postale bolje i snažnije osobe. Primjer jednog takvog karaktera je američka televizijska voditeljica Oprah Winfrey, koja je unatoč tome što je živjela u siromaštvu, bila zlostavljana od članova obitelji i izgubila sina u dobi od samo 14 godina, u školi bila uzoran učenik, te postala prva afroamerička milijarderka u Sjevernoj Americi, voditeljska zvijezda i filantrop.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepreke nas upućuju na ono što moramo iduće učiniti

Upravo se čita

Image
stižu nove cijene

RTL Danas doznaje: Od utorka poskupljuje gorivo. Provjerite koje bi trebale biti nove cijene!

U svakoj situaciji koja nam blokira dotadašnji put se zapravo pojavljuje novi put s novim dijelom nas. Primjerice, ako nas voljena osoba povrijedi, to nam daje šansu da naučimo oprostiti. Poput neonskih znakova, prepreke nam doslovno pokazuju što moramo učiniti, osobito one koje nas najviše bole. Prepreke pokazuju koji dijelovi u nama trebaju rad i koje stvari sprječavaju naš rast i razvoj, a jednom kad ih otkrijemo, pokazuju što učiniti iduće: osloniti se na njih, naučiti od njih, ili ih zaobići. Kao što bi slavni Benjamin Franklin rekao: "Stvari koje bole, one i podučavaju."


Pomažu nam usredotočiti se na ono što je važno

Otkrivanje s kojim preprekama se vrijedi suočiti će nam pokazati što nam je u životu važno. Na taj način razlučit ćemo važno od nevažnog, na što trošiti naše dragocjeno vrijeme i cilj će nam postati lakši za bavljenje njime. Također ćemo dobiti više vremena
za baviti se stvarima koje volimo i potencijalno ćemo ukloniti ostale prepreke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: ste.india.com
Image
ste.india.com

(FOTO: ste.india.com)

Ericu Abidalu, obrambenom francuskom nogometašu i igraču grčkog Olympiakosa, 2001.godine dijagnosticiran je rak jetre. Svojom borbom postao je inspiracija ne samo nogometašima, nego i bolesnicima od raka, kao i ljudima općenito. On je prepreku svladao ne jednom, nego dvaput vrativši se na nogometne terene u vrhunskoj formi i pritom izjavivši da ga je upravo sport potaknuo na borbu. Tako je Eric Abidal za svoje prioritete postavio vraćanje sportu i ostajanje čvrstim radi svoje obitelji. Ovo je izniman primjer, ali i u manje bitnim svakodnevnim stvarima određivanje prioriteta će nam pomoći u fokusiranjju na postizanje uspjeha, sreće i boljeg života.

 Prepreke nam pomažu pronaći snagu u našim slabostima

Ukoliko smo doživjeli pad na određenom području, bilo da se radi o poslu, zabavi, ili sportu, možemo izvući pouku, jer smo otkrili u čemu se nalazi naša slabost koju sada možemo ispraviti. Uzmimo za primjer profesionalni poker. Zanimljivo istraživanje najveće poker stranice na svijetu PokerStars pokazalo da identificiranje svojih slabosti može promijeniti rezultate vaše igre. To se naime događa zbog aktivacije frontalnog režnja mozga, zaduženog za racionalno razmišljanje i poboljšanje donošenja odluka - veoma važna odlika za igru pokera. Dobar primjer izvlačenja pozitivnog iz negativnog iskustva je i legendarni pisac Stephen King čiji je prvi roman „Carrie“ odbijen čak 30 puta od strane izdavača, ali ga to nije omelo da ga preradi i dovrši, čime je započeo svoju bogatu karijeru koja mu je donijela pregršt priznanja i nagrada, te je čak dobio i nagradu Edgar za životno djelo.

Image
Foto: latfusa.com
Image
latfusa.com

(FOTO: latfusa.com)

Najbolji nogometaš svijeta, Lionel Messi, patio je od deficitarnog hormona rasta, što mu je omogućilo da razvije svoje vještine driblanja lopte pri nižem težištu do savršenstva. Messi je, osim besprijekorne karijere, sudjelovao i u Adidasovoj kampanji simboličnog imena Impossible iz nothing – Ništa nije nemoguće, što može biti inspiracija svima nama. Prisjetimo se i Alberta Einsteina koji do svoje četvrte godine nije progovorio ni riječ, a sad ne postoji knjiga iz povijesti u kojoj se ne spominje njegovo ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jačaju nas

U životu je mentalna snaga bitnija od fizičke. Suočavanje s preprekom i trud da je se premosti izgrađuje hrabrost i eliminira strah od nemogućnosti. Bethany Hamilton je 2003. godine dok je surfala morski pas odgrizao ruku. Već nakon jednog mjeseca je ponovno bila na dasci i nakon dvije godine, nakon što je naučila surfati jednom rukom, osvojila je prvo mjesto na natjecanju NSSA National Championships. Njena priča svima nam može pokazati da čak ni tjelesni nedostaci ne smiju nas spriječiti da radimo ono što najviše volimo.

Image
Foto: latfusa.com
Image
latfusa.com

(FOTO: latfusa.com)

Mogu odrediti naše živote

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svim gornjim primjerima, prepreke su se pokazale značajnim u usmjeravanju života. Prepreke su doprinijele tome da su njima zahvaćeni pojedinci izvukli najbolje iz datih situacija i definirale su ih kao osobe. Primjerice, nedavno je objavljen dokumentarac Eve Kraljević o životu s njenom sestrom Mijom, djevojkom s Downovim sindromom. Njihova priča pokazuje kako nenadane prepreke određuju naše živote, ali i čine ga boljim.

Image
Foto: flickr.com
Image
flickr.com

(FOTO: flickr.com)

Prepreke nas mogu učiniti aktivnijima, uvesti nas u novu rutinu, ili dostići cilj koji će redefinirati način na koji živimo svoj život, a ponekad i biti samo izlika da promijenimo način na koji živimo i upustimo se u novu i nepoznatu avanturu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kad se zabrinuti...

Krvarenje i sukrvica u trudnoći: na što obratiti pažnju i koji su mogući uzroci

Više s weba