OGLAS

briga za sebe

Kako nedostatak vremena za sebe utječe na zdravlje mame, objašnjavaju terapeuti

Image
Foto: Thinkstock

'Smatram da je vrijeme samo za sebe potreba, a ne povlađivanje', kaže terapeutkinja Emma Bennett

18.10.2019. u 12:15/ Život i stil

Briga o sebi je nešto što svi znamo je potrebno. Ali kad ste mama, vrlo je teško pronaći vrijeme samo za sebe. Nažalost, nedostatak slobodnog vremena utječe negativno na mame i na taj način se mogu razviti problemi i u drugim segmentima života
"Smatram da je vrijeme samo za sebe potreba, a ne povlađivanje", kaže terapeutkinja  Emma Bennett za Romper. Dodaje da mame koje nemaju vrijeme za sebe mogu sagorjeti kao roditelji, osjećati ljutnju, izolaciju i izgubiti sebe.

"Nedostatak emocionalne ili fizičke podrške može kod mama stvoriti visoki rizik od razvijanja postporođajnih poremećaja, a nedostatak podrške i razumijevanja može pogoršati ove simptome", kaže psihoterapeutkinja Erica Djossa. Zapravo, vjeruje se da nedostatak podrške u obitelji i među prijateljima povećava rizik od razvoja perinatalnih poremećaja raspoloženja i anksioznosti, navodi Medicisnki centar UNC School.


Manje od 32 minute dnevno

U istraživanju iz 2018. za Munchery u kojem je sudjelovalo 2,000 roditelja potvrđeno je da roditelji prosječno imaju 32 minute u danu samo za sebe. Budući da mame i dalje snose većinu odgovornosti za djecu, iako su tate angažiraniji više nego ikad prije, imaju i manje vremena od tog prosjeka.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

"Kada mame kažu da trebaju vrijeme za sebe to obično znači da trebaju odmor", kaže Djossa. "Mislim da mame nemaju dovoljno vremena za sebe kada im nedostaje povezanosti i podrške. Mogu se osjećati izolirano i bez energije u isto vrijeme. Lijek za to je povećanje podrške i povezanosti kako bi žena imale mogućnost da naprave pauzu, dodaje dalje te kaže da žene trebaju pomoć, ali svaka mama ima drugačije potrebe.

Bennett kaže da jednostavno trebaju pronaći nešto što je samo njihovo kao što je gledanje omiljene serije, uživanje u kupki, čitanje ili čitanje časopisa. No, Bennett također naglašava da je vrlo važno dogovarati se s partnerom ili djetetovim tatom.

Ako se mame boje uzeti vrijeme samo za sebe jer su zabrinute zbog napuštanja djeteta, Djossa i Bennett kažu da mame trebaju pronaći osobe kojima vjeruju i imati otvorenu komunikaciju, ali i jasno postavljati granice. Također, Bennett kaže da bi mame trebale prihvatiti činjenicu da se drugi ljudi neće brinuti za njihovo dijete na potpuno isti način i to je u redu. "Dajete djetetu priliku da gradi svoje odnose i to je dobro iskustvo za dijete", kaže Bennett.


"Vrlo je važno znati da su strah ili briga samo misao, a ne činjenica ili predosjećaj da će se nešto loše dogoditi", kaže Djossa. „Odaberite pouzdanu osobu s kojom će dijete biti i na početku ga ostavite samo kratko vrijeme. Postupno povećavajte količinu vremena. Ako je vaša anksioznost velika, korisno može biti savjetovanje s terapeutom", dodaje. "Vrijeme samo za sebe znači da činite nešto što pomaže vama", kaže Djossa na kraju.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba