vježbanje života

Kako odgojiti optimista: naučite svoje dijete pozitivnom stavu

Image
Foto: Thinkstock

Kao što ih učimo hodati trebamo ih učiti i pozitivno razmišljati kako bi se, kada narastu, mogli na pravi način nositi s poteškoćama i izvući najbolje iz onog što im život servira

15.5.2018. u 10:51/ Život i stil

U zemljama sjeverne Europe djecu uče da budu optimistična odnosno da pozitivno gledaju na život. Optimizam uključuje dva moćna vjerovanja - problemi su prolazni i naš osobni stav može ih učiniti manjima. Sve je u našoj glavi i o nama ovisi kakva će biti stvarnost u kojoj živimo.

Dok optimisti vide izazove i prilike, pesimisti vide probleme i granice. Pesimizam nije samo loš u svakodnevnom životu, nego i za psihičko zdravlje jer može dovesti do depresije. Dobar je vijest da se optimizam može vježbati baš kao i mišići. Što prije počnemo to je bolje stoga podučite svoju djecu optimizmu. Evo kako.

1. Meditacija 

Ne morate biti majstor meditacije da svome djetetu pokažete kako se umiriti i koncentrirati. Naučite a jednostavnim tehnikama disanja, primjerice neka se nekoliko minuta dnevno fokusira na dah, duboko diše i umiri. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

2. Pokret

Potičite dijete da se igra vani s prijateljima i da bude u pokretu - na taj način tijelo luči endorfin, prirodan 'okidač' za sreću.

3. Vježbajte empatiju

Ohrabrujte svoje dijete da pomaže drugima i da bude ljubazno. Čineći dobro drugima i sami sebi činimo dobro jer pomaganje drugima stvara u nama osjećaj zadovoljstva i smisla.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Vježbajte zahvalnost

Navečer prije spavanja ili za vrijeme večere pitajte svoje dijete da vam nabroji tri stvari u danu na kojima je zahvalno. Računa se sve - od lijepog vremena pa nadalje. Mozak osjećaj zahvalnosti koristi kako bi multificirao osjećaj sreće i čini nas još zahvalnijima. 

5. 'Gomilajte' sreću

Potaknite vaše dijete da piše 'pozitivni' dnevnik. Neka triput na tjedan izdvoji po deset minuta kako bi zabilježio sve ono što ga je učinilo sretnim. Ovom vježbicom istrenirat će mozak da percipira sve više pozitivnih stvari i vaše će dijete postati pravi optimist te će stvoriti odličnu bazu za život i sve probleme koje on nosi. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba