Za nju i njega

Kako povećati plodnost na pet jednostavnih načina

Image
Foto: Thinkstock

Ako ste jedan od parova koji pokušava začeti i želite što prije zatrudnjeti, donosimo vam pet savjeta stručnjaka kako povećati plodnost

9.5.2017. u 7:28/ Život i stil

Stručnjaci za plodnost otkrili su nekoliko jednostavnih koraka koje možete napraviti kako bi povećali plodnost i što prije vidjeli plus na testu za trudnoću:

1. Ona: Kontrola težine

Pothranjenost ili prekomjerena tjelesna težina može utjecati na žensku plodnost. Težina prije začeća, jedan je od faktora plodnosti koji često znamo previdjeti. Održavanje zdrave tjelesne težine može pomoći kod začeća.

2. On: Pazite na spermu

Vjerojatno ste čuli da će nošenje bokserica povećati mušku plodnost jer održava sniženu genitalnu temperaturu. Po novijim istraživanjima, to su ipak samo 'bapske priče'. S druge strane, čini se da ipak treba izbjegavati ležanje u vrućoj kadi. Bar jedna studija pokazala je da ponavljano izlaganje visokim temperaturama, može zaista utjecati na mušku plodnost. Zbog toga izbjegavajte i predugo držanje laptopa na krilima.

3. Ona: Obratite pažnju što pijete

Previše kave ili alkoholnih pića, mogu narušiti žensku plodnost. Više od pet šalica kave dnevno (što je oko 500 miligrama kofeina), povezano je sa smanjenom plodnošću. Ali nemojte se u potpunosti odreći kave - do dvije šalice dnevno je u redu. Po rezultatima jednog švedskog istraživanja, žene koje su pile dva alkoholna pića dnevno, imale su smanjenu plodnost za čak 60 posto. Ponovno - umjerenost je ključ. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Ona i On: Prestanite pušiti

Cigarete utječu i na žensku i na mušku plodnost. Pušenje utječe na osjetljivost maternice na jajašca i može smanjiti proizvodnju spermija i oštetiti DNA. Obavezno prestanite pušiti prije začeća jer pušenje tijekom trudnoće povećava rizik od pobačaja.

5. Ona i On: Iskoristite 'fertilni prozor'

Nemojte propustiti ono što liječnici nazivaju "plodnim ili fertilnim prozorom" jer vam to može povećati šanse za trudnoću. Fertilni prozor traje šest dana i završava na dan ovulacije. Do trudnoće će najvjerojatnije doći tijekom spolnog odnosa tri dana prije ovulacije.

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
genetika

Što nasljeđujemo od mame, a što od tate?

Više s weba