Pupčani bataljak

Kako pravilno njegovati bebin pupak i što koristiti?

Image
Foto: Thinkstock

Pupčani bataljak je moguće držati otvoren, ali većina roditelja se osjeća sigurnije ako ga lagano zamota sterilnom gazom

Nakon rođenja, pupčani se bataljak posuši i otpadne za 5-10 dana. Dok ne otpadne, najvažnije ga je držati čistim i suhim te paziti da ne dođe u kontakt s urinom ili stolicom.

Upotrijebite pelene za novorođenačku dob koje imaju posebno izrezani dio za pupak ili to napravite sami s klasičnom pelenom (moguće i gornji rub pelene presavinuti prema unutra).

Ukoliko je pupak došao u kontakt sa stolicom, blazinicom natopljenom fiziološkom otopinom prebrisati pupak i nježno posušiti. Pupčani bataljak je moguće držati otvoren, ali većina roditelja se osjeća sigurnije ako ga lagano zamota sterilnom gazom.

Nekada se preporuča 1-2 x dnevno nanijeti antiseptički sprej dozvoljen za novorođenačku dob, a i antiseptički posip. Nikako ne primjenjivati alkohol. Studije su pokazale da uloga antiseptika ima ulogu isušivanja, a ne ulogu sprječavanja infekta. Zato ne pretjerujte.

Ukoliko se javi crvenilo, sekret ili neugodan miris pupčanog bataljka, svakako potražiti pomoć liječnika.

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Najčešći oblik artritisa

Najbolja prehrana za osteoartritis: koje namirnice jesti, a koje izbjegavati

Više s weba