OGLAS

balansirana prehrana

Kako proteini pomažu u procesu gubitka kilograma

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Pravilna i uravnotežena prehrana te redovna fizička aktivnost temelj su zdravog načina života. Neke namirnice pomažu u gubitku kilograma više od ostalih, a one koje se ističu kao odličan saveznik u mršavljenju jesu one bogate proteinima.

2.4.2018. u 9:00/ Život i stil

Proteini sudjeluju u gotovo svim procesima u našem tijelu, stoga ih moramo unositi u tijelo u dovoljnim količinama. Tijelo treba proteine za izgradnju i regeneraciju mišića, kose i noktiju te sudjeluju u stvaranju hemoglobina koji prenosi kisik u tijelu.

Novija nutricionistička istraživanja govore o važnosti redovne konzumacije namirnica bogatih proteinima za zdrav i kvalitetan način života, a posebno tijekom redukcijskih dijeta.


Image
Foto: Thinkstockphotos.com
Image
Thinkstockphotos.com

Većina ljudi počne gubiti višak kilograma kada povećaju unos proteina jer organizmu treba više vremena da ih razgradi, probavi i iskoristi. Jednostavnije rečeno, kada povećamo unos proteina produžuje se osjećaj sitosti, a s time spontano dolazi do smanjenog unosa ostale hrane u organizam, posebno ugljikohidrata. Takav efekt se ne može postići s unosom jednostavnih ugljikohidrata i masti.

Prehrana s udjelom proteina od 20 do 30 posto u odnosu na cjelokupni energetski unos može ubrzati metabolizam uz gubitak 80 do 100 kalorija više na dan u odnosu na prehranu s niskim udjelom proteina!

Prehrana bi trebala biti sastavljena od 20 do 30 posto proteina, 30 do 35 posto masti te do 40 posto ugljikohidrata. Takav režim prehrane zadovoljava sve potrebe organizma i opskrbljuje ga s dovoljno energije za fizičke aktivnosti.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

Namirnice bogate proteinima

Quark (svježi meki sir bogat proteinima s niskim udjelom masti), posni sir, mlijeko, jogurt, sirutka, krto meso piletine i puretine, riba, jaja, orašasti plodovi, mahunarke  i dr. prirodan su i vrijedan izvor proteina.


Kod izbora ugljikohidrata važno je izabrati preporučene; voće i povrće te integralne žitarice i mahunarke.

Jednako je važno pametno birati masti; hladno prešana ulja (maslinovo ulje, bućino ulje), masnu plavu ribu, losos, orahe, bademe, chia sjemenke i dr. koji su najpreporučljiviji izvori masti koje našem organizmu i zdravlju čine dobro.

https://ad.doubleclick.net/ddm/trackimp/N48406.1733588RTL.HR/B20843946.216083872;dc_trk_aid=415049108;dc_trk_cid=98790996;ord=%5Btimestamp%5D;dc_lat=;dc_rdid=;tag_for_child_directed_treatment=?
Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Vrijeme je za seks
Love island Australija
Vrijeme je za seks
default_cta
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
Barbie biserna princeza
Vrijeme je za seks
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba