žensko tijelo

Kako se menstruacija mijenja u 20-ima, 30-ima i 40-ima?

Image
Foto: www.pixabay.com

Od laganih promjena raspoloženja do teškog PMS-a, donosimo vodič za menstruaciju po dekadama i kada se ciklus najviše mijenja

1.4.2019. u 16:00/ Život i stil

Menstruacija možda nije vaš omiljeni dio mjeseca, posebno ako nije redovita. Jedan mjesec kasni, drugi dolazi ranije, naviknuli ste se da traje četiri dana, ali je naglo počela trajati sedam dana. Promjene u ciklusu je teško predvidjeti, ali se često naviknemo na njih. Međutim, menstrualni ciklus mijenja se i ovisi o ženinim godinama

Što se događa u 20-ima?

Ako ste se većinu tinejdžerskih dana borili s neredovitim ciklusom, onda stižu dobre vijesti, u ovim godinama vaš ciklus će postati stabilan.

Image
neki će vas iznenaditi

Menstruacija dva puta u mjesec dana? Saznajte koji su najčešći razlozi

Image
neki će vas iznenaditi

Menstruacija dva puta u mjesec dana? Saznajte koji su najčešći razlozi

"Vrlo je tipično da mlade djevojke ne ovuliraju redovito. A bez redovite ovulacije, nema redovite menstruacije. S druge strane, kada vaša menstruacija postane redovita, također možete početi imati PMS, grčeve i veliku osjetljivost dojki. Ako se na to niste naviknuli, može biti neugodno iznenađenje", kaže ginekologinja Lauren Streicher za Health. 

Još jedna promjena u dvadesetima je kontracepcija. Ovo je period kad mnoge žene počnu uzimati antibebi pilule, imaju partnera i žele još uvijek razviti svoju karijeru. Uz pilule menstruacija će biti redovita i slabija, s manje grčeva i PMS simptoma.

Što se događa u 30-ima?

"U većini slučajeva, menstruacija bi trebala biti predvidljiva i dosljedna u ovom desetljeću. Simptomi kao što su veći izljevi i intenzivnija bol od uobičajenih mogu biti znak većih problema", objašnjava dalje dr. Streicher. Miomi mogu prouzročiti teže krvarenje, ali i endometrioza može uzrokovati jake bolove. U tridesetima žene često ostaje trudne, što također mijenja ciklus. Nakon porođaja menstruacija se vraća nakon šest tjedana. Zapravo, trudnoća može dovesti do dugoročnih promjena u vašem ciklusu. "Mnoge žene će vam reći da su im se grčevi nakon trudnoće smanjili. To može biti izazvano različim stvarima", dalje dodaje.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Što se događa u 40-ima?

Ovdje počinje prava zabava. Već u četrdesetima počinje predmenopauza i promjena u razini hormona. Tijekom tog vremena, obično osam do deset godina prije menopauze (što se obično događa u ranim 50-ima) tijelo se priprema za završetak menstruacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hormonalne promjene mogu izazvati nepravilnosti u ovulaciji, što znači da periodi između menstruacije mogu biti veći, obilnija krvarenja i dulje trajanje PMS-a. "Ono što jedino mogu reći za taj period je da se ništa ne može predvidjeti. Samo nemojte zaboraviti, čak i ako je ovulacija nepravilna još uvijek možete zatrudnjeti.Žena je u menopauzi kada nema menstrauciju najmanje godinu dana", kaže dr. Streicher.

Bez obzira na vašu dob, nemojte zaboraviti da menstruacija nudi uvid u zdravlje. Dakle, ako osjetite nešto neobično dobro je provjeriti kod svog liječnika. Vrlo neredovite menstruacije ili drastične promjene mogu biti znak problema sa štitnjačom, policističnim jajnicima ili nizom drugih zdravstvenih problema.

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​ 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba