probudite tijelo

Kako ubrzati metabolizam? To barem nije teško

Image
Foto: Thinkstock

Na pitanje kako ubrzati metabolizam, odgovori su, na sreću jednostavni, a rezultati se brzo vide. Prije svega pripazite na prehranu - brza hrana nema veze s brzim metabolizmom

26.5.2017. u 12:42/ Život i stil

Sjedilački način života među ostalim loše utječe i na naš metabolizam. Usporava ga, što rezultira debljanjem i bolestima. Na sreću, postoje jednostavne metode kako ubrzati metabolizam, a sastoje se od tri elementa - prehrane, fizičke aktivnosti i uvođenje reda u život.

Prehrana

Za ubrzavanje metabolizma neke stvari iz prehrane treba izbaciti, a neke ubaciti. 

Treba izbaciti:

  • rafinirani šećer kojeg osim u slatkišima ima i u velikom broju prerađenih proizvoda. Stoga ne kupujte gotovu i konzerviranu hranu, nego sami kuhajte.  
  • tjesteninu, bijelu rižu, pekarske proizvode - loše ugljikohodrate
  • alkohol, gazirane napitke

Treba uvesti u prehranu:

  • ljute začine - potiču izmjenu tvari u tijelu, ubrzavaju metabolizam, pomažu sagorjevanje kalorija - kajenski papar, đumbir, chilli
  • hranu bogatu vlaknima - pomaže čišćenju crijeva. Primjerice, umjesto zrele banane pojedite manj ezrelu ili nezrelu. 
  • zeleni čaj
  • pet obroka dnevno
  • grickajte orašaste plodove

Neka vam se prehrana temelji na namirnicama bogatim proteinima. Od ugljikohidrata jedite samo one složene koji se nalaze u cjelovitim žitaricama i integralonoj riži. Doručak neka bude nabogatiji obrok u danu, a večera najsiromašniji. 

Povećajte broj obroka

Jedite najmanje pet manjih obroka dnevno. Međuobroci neka budu voće ili jogurt ili pak orašasti plodovi. Česti unos hrane aktivirat će probavne organe da marljivo rade. 

Hidrirajte se

Pijte puno vode, zeleni čaj, jedite domaće juhe. Na pitanj ekako potaknuti organizam jedan od ključnih odgovora je - vodom. Znamo da se tijelo najvećim dijelom sastoji od vode. Dajmo mu ono što reba kako bi funkcioniralo.

Rekreacija

Nakon prehrane koja je navjažnija za ubrzavanje metabolizma, bitna je i rekreacija. Kao što sjedenje i ležanje usporava izmjenu tvari u tijelu, tako ih kretanje ubrzava. Ako niste dosad bili sportski tip krenite s laganim, a kasnije žustrim šetnjama - najmanje triput tjedno po pola sata. Za one aktivnije tu je trčanje ili neki drugi sport. Morate se oznojiti.

Uvedite red u život

Tijelo voli red. Tada može normalno funckionirati. Ako ga svako malo šokirate neprospavanom noći ili preskakanjem orboka, ono će se ponašati kao da je u kriznoj situaciji i od hrane koju unesete višak će skladištiti u masti, odnosno u salo.

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Stoga, osigurajte mu red da zna što ga u kojem trenutku dana očekuje. Idite spavati u isto vrijeme svaku večer, budite se isto tako. Spavajte dovoljno. Jedite uvijek u isto vrijeme i nemojte se prejedati prije spavanja.  Ako budete dobri prema svom etijelu, ono će vam to vratiti na način da ćete biti zadovoljni. 

Kao što vidite, na pitanj ekako ubrzati metabolizam, odgovori su vrlo jednostavni. Samo malo više poštujte svoje tijelo. Ono je jedino koje imate. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba