precijenjena metoda

Kako varamo sami sebe: Čokolada nas neće utješiti!

Image

Prema rezultatima istraživanja znanstvenika sa sveučilišta u Minnesoti, raspoloženje će se podjednako popraviti nakon kolača kao i nakon grickalice od žitarica.

17.12.2014. u 14:48/ RTL

Tješenje hranom kao metoda borbe s tugom ili stresom precijenjena je, poručuju američki znanstvenici koji su utvrdili da je 'pozitivni' učinak unošenja slatkih kalorijskih bombi vrlo ograničen i kratkotrajan i ne razlikuje se od unošenja drugih vrsta hrane.

Prema rezultatima istraživanja znanstvenika sa sveučilišta u Minnesoti, raspoloženje će se podjednako popraviti nakon kolača kao i nakon grickalice od žitarica, a čak i u slučaju da se ništa ne pojede raspoloženje će se vjerojatno samo od sebe popraviti, prenosi New York Times.

"Ljudi vjeruju da je visokokalorična hrana put za izlazak iz teških emocija", kaže Kelly D. Brownell, dekanica škole za zdravstvenu politiku na sveučilištu Duke koja nije bila uključena u istraživanje.

“No vezanje riječi utjeha uz takvu hranu sugerira da postoji veza između utjehe i hrane koja možda ne postoji”, dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru istraživanja 100 ispitanika biralo je hranu za koju vjeruje da bi im popravila raspoloženje te hranu za koju vjeruje da ih ne bi oraspoložila. Nakon toga bili su izloženi agresivnim, tužnim ili tjeskobnim scenama filmova.

Anketama je ispitano njihovo raspoloženje nakon tih scena. Dijelu ispitanika ponuđena je hrana, kako ona koju su odabrali kao hranu kojom bi se tješili, tako i ona koju nisu smatrali hranom za utjehu. Nije uočena razlika, kao ni u skupini koja je nakon takvih scena ostala bez hrane.

Upravo se čita

Image
NOVI OBRAT

Drama Hrvata u Zambiji: Zaustavljeni su na aerodromu. Piletić: 'Ne znamo što se događa'

U okviru istraživanja ispitanicima su znanstvenici povremeno ponudili kao zahvalu za sudjelovanje u pokusu hranu koju su smatrali hranom za utjehu, kao i onu za koju su vjerovali da ih neće utješiti. Odmah nakon toga anketama su ispitali njihovo raspoloženje. Svi su se bolje osjećali i nije bilo razlike između skupina koje su jele hranu za utjehu ili neku drugu hranu. A čak i oni koji nisu dobili nikakvu hranu uz zahvalu dobro su se osjećali.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Health Psychology.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba