'Budi heroj srca'

Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u Hrvatskoj, a žene su i dalje u najrizičnijoj skupini

Image

srčani udar infarkt

Foto: Thinkstock

Svjetski dan srca obilježit će se u cijeloj Hrvatskoj, a u Zagrebu će se, tradicionalno, javnozdravstvena akcija organizirati na Trgu bana Jelačića

27.9.2019. u 15:55/ Život i stil

U nedjelju 29. rujna u svijetu se obilježava Dan srca, a Zaklada "Hrvatska kuća srca" i Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara tradicionalno će u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, organizirati javnozdravstvenu akciju od 9 do 13 sati. Cilj ovog središnjeg događanja je osvješćivanje javnosti o potrebi aktivne brige o zdravlju svog srca te promicanje zdravoga načina života i zdravoga okoliša.

Građani će tom prigodom moći izmjeriti arterijski krvni tlak uz otkrivanje fibrilacije atrija i drugih aritmija, razinu glukoze u krvi, izračunati indeks tjelesne mase (BMI) i savjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani te napraviti EKG. Svi će pušači moći izmjeriti CO (ugljikov(II) oksid) u izdahnutom zraku te procijeniti ovisnost o nikotinu. Također, organizirat će se savjetovanja o rizicima za nastanak kardiovaskularne bolesti i mogućnostima prevencije. Uz sve to, građanima će biti dostupan i najnoviji uređaj za virtualnu stvarnost te će, zahvaljujući ovoj inovativnoj tehnologiji, moći „prošetati“ kroz ljudsko tijelo.

Naime, kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje (više nego HIV, malarija ili rak) te se procjenjuje da će do 2030. godine biti uzrokom 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također najčešći uzrok smrti, a od njih je 2018. godine prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo umrlo 23 048 osoba, odnosno čak 43,7 posto ukupno umrlih. Analiza po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok smrti 49 posto umrlih žena (13 093) i 38,3 posto umrlih muškaraca (9 955). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 19,3 posto (10 159) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 11,6 posto (6 137) u ukupnom mortalitetu.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

(Foto: Promo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Iako su ovi rezultati niži  u odnosu na godinu ranije (456 osoba manje tj. 9.6 % manje žena i 0,7 posto manje muškaraca), situacija je i dalje alarmantna te je, kako bi se trend nastavio smanjivati još bržim tempom, potrebno još dosta raditi na edukaciji i osvještavanju građana o važnosti brige o zdravlju i potrebi promjene načina života tj. štetnih navika, a sve u cilju prevencije. Jer, zahvaljujući velikim napretcima u modernoj kardiološkoj dijagnostici i mogućnostima medikamentnog i intervencijskoga liječenja, većina se bolesti srca i krvnih žila danas može spriječiti te je, samim time, moguće smanjiti smrtnost ili – bolje rečeno – produljiti život rizičnim skupinama“, istaknuo je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade "Hrvatska kuća srca".

Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

(Foto: Profimedia)

Upravo se čita

Image
američki soj

Stigao Kraken. Kaić za Danas.hr otkrio: '12 je slučajeva, nemamo podatke o simptomima, ali...'

Postoje četiri ključna rizična faktora

"Najmanje 80 posto preuranjene smrtnosti (od posljedica  kardiovaskularnih bolesti) može se prevenirati kontrolirajući četiri ključna rizična faktora: nezdrava prehrana, pušenje, nedostatak tjelesne aktivnosti i konzumacija alkohola. Posebno treba naglasiti da prestankom pušenja nakon dvije godine rizik od bolesti srca i krvnih žila značajno pada, a tek nakon 15 godina rizik se izjednačava s onim kod nepušača. I baš zato ne treba nikada posustati u nastojanjima osvješćivanja sve većeg broja građana, edukacijama i informiranju kako putem vas, medija tako i putem javnozdravstvenih akcija", naglasila je Ivana Portolan Pajić, članica Upravnog odbora Zaklade „Hrvatska kuća srca“ i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana srca je „Budi heroj srca“, a ideja je stvaranje globalne zajednice pravih heroja, ali običnih ljudi koji svojim primjerom i zdravim životom motiviraju i inspiriraju druge u svome okruženju da žive zdravije i brinu o svome srcu te, najvažnije, da pomažu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba