zanimljivo...

Keto dijeta ne djeluje jednako na muškarce i na žene

Image
Foto: Pexels

U najkraćim crtama keto dijeta podrazumijeva izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane kako bi tijelo došlo u stanje ketoze, odnosno energiju crpilo iz masti

26.3.2019. u 14:33/ Život i stil

Keto dijeta je već godinama najpopularnija dijeta na svijetu, a takva ne bi bila da nije učinkovita. No, je li jednako učinkovita kod muškaraca i kod žena?

Ovim pitanjem pozabavili su se znanstvenici sa Sveučilišta Iowa te došli do zanimljivog odgovora - kad govorimo o mršavljenju, keto prehrana je učinkovitija kod muškaraca i starijih žena, nego kod žena u reproduktivnoj dobi. Razlog je ženski spolni hormon estrogen.

Znanstvenici su keto dijetu testirali na miševima, odnosno mišicama. Jednoj skupini mišica odstranili su jajnike, a potom su mišice s jajnicima, mišice bez njih i miševe podvrgnuli 15-tjednoj keto prehrani. Pokazalo se da su miševi i mišice bez jajnika, odnosno bez estrogena puno brže mršavjelei imale stabilnu razinu šećera u krvi. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo otkriće pokazalo nam je da u žena u menopauzi keto dijeta bolje funkcionira, nego kod mlađih žena", poručuje znanstvenica Jesse Cochran.  

S obzirom da je ovo istraživanje provedeno na životinjama, potrebno ga je provesti na ljudma kako bismo dobili jasnije rezultate.

Keto dijeta je prvotno bila bila zamišljena kao prehrana za osobe koje boluju od epilepsije, no danas se najviše koristi kao način mršavljenja i držanja pod kontrolom dijabetesa tipa 2.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

U najkraćim crtama keto dijeta podrazumijeva izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane kako bi tijelo došlo u stanje ketoze, odnosno energiju crpilo iz masti. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba