studija našla vezu

Keto dijeta povećava plodnost kod žena i kod muškaraca?

Image
Foto: Pexels

Neplodnost je sve češći problem parova. Ponekad jednostavne stvari poput prilagodbe prehrane mogu pomoći u začeću

29.8.2019. u 10:59/ Život i stil

Ketogena dijeta prvenstveno je osmišljena kao dio terapije za osobe s epilepsijom, no pokazala se vrlo učinkovotom za mršavljenje te je postala jednom od najpopualrnijih svjetskih dijeta. Prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Journal AACE Clinical Case Reports, keto prehrana dobro djeluje i na plodnost, piše portal Times of India. 

U njoj su sudjelovale pretile žene s policističnim jajnicima koje nisu mogle ostati trudne. Stavljene su na ketogenu prehranu i njihovo je stanje praćeno šest mjeseci. U tom su periodu uspjele izgubiti suvišne kilograme, hormone dovesti u balans, izregulirati mjesečnicu i vratiti ovulirati. Sve četiri su prije ketogene dijete imale neredovite cikluse. Tijekom tih šest mjeseci dvije od njih su začele spontano, prirodnim putem. 

(FOTO: Pexels)

Osim na plodnost kod žena, ketogena dijeta djeluje i na mušku plodnost, podižući kvalitetu sperme. Prehrana koja obiluje konzervansima, praznim ugljikohidratima i šećerima povezana je s lošom kvalitetom sperme. Prehrana bogata zdravim masnoćama i omega-3 masnim kiselinama, kakva je ketogena prehrana, poboljšava zdravlje sperme. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, iako je ovom malom studijom ukazano na to da keto dijeta pozitivno djeluje na plodnost, s njom bi trebalo prestati kada dođe do začeća jer u tom trenutku tijelo više ne bi smjelo biti u stanju ketoze. Tijekom trudnoće važno je jesti raznovrsnu i nutritivno bogatu hranu. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba