razgovor sa stručnjakom

Kilogrami u trudnoći: 'Tijekom prvog tromjesečja dobije se 1 do 2 kilograma'

Image
Foto: www.pixabay.com

Dr. Petra Podobnik Brlečić, specijalist ginekologije i porodništva, objasnila nam je koliko je kilograma idealno dobiti u trudnoći

29.3.2019. u 16:20/ Selma Sakić

Tijekom trudnoće jako je važno jesti zdravo i balansirano kako bi se beba pravilno razvijala i dobila sve važne hranjive sastojke. "U trudnoći ne treba 'jesti za dvoje', nego je prosječno potrebno samo 200 do 300 kcal dnevno više nego prije trudnoće. Na taj način će trudnica postići pravilan dobitak tjelesne mase tijekom trudnoće", objasnila nam je dr. Petra Podobnik Brlečić, specijalist ginekologije i porodništva.

"O tjelesnoj konstituciji prije trudnoće, odnosno o BMI (body mass index) ovisi koliko je idealno za svaku trudnicu da dobije kilograma tijekom trudnoće. Žene prosječne tjelesne težine (BMI 18,5 do 25) bi trebale dobiti 8 do 15 kg, pothranjene žene (BMI ispod 18,5) mogu dobiti od 13 do 18 kg, dok bi žene s prevelikom tjelesnom težinom (BMI iznad 25) trebale dobiti od 5 do maksimalno 10 kg", rekla je dalje.

"Uobičajeni je dobitak od 1 do 2 kilograma tijekom prva 3 mjeseca trudnoće, te potom do 0,5 kg svaki tjedan. U slučaju da majka očekuje blizance, dobitak na tjelesnoj težini bi trebao biti nešto veći, u prosjeku od 15 do 20 kg tijekom cijele trudnoće", dodala je.

Kamo idu dobiveni kilogrami tijekom trudnoće?

Jedna trećina ukupne težine se odnosi na samo novorođenče, posteljicu i plodovu vodu.

  • Na porodu novorođenče teži oko 3.3kg 
  • Posteljica od 0.7kg do 1,2 kg
  • Plodova voda od 0.8 kg do 1,2 kg

Ostalih dvije trećine težine se odnose na promjene u tijelu trudnice koje je pripremaju za porod i dojenje:

  • Maternica koja se dramatično poveća u trudnoći teži oko 0.9kg
  • Povećani volumen krvi i ostalih tekućina koje se nakupljaju u tijelu – oko 2,5 kg 
  • Povećane dojke 0.4kg 
  • Pohranjena mast koja služi kao spremište energije za dojenje – oko 4kg

"Izrazito je bitno naglasiti da dobitak tjelesne mase preko preporučenih vrijednosti tijekom trudnoće, a svakako više od 20 kilograma, može nepovoljno utjecati na zdravstveno stanje trudnice te uzrokovati dijabetes, povišeni krvni tlak i niz ostalih problema koji mogu negativno utjecati na bebu i ishod trudnoće", dodala je na kraju dr. Podobnik Brlečić.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba