trudničke želje

Kiseli krastavci u trudnoći: Zašto žene toliko žude za određenom hranom?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Zanimljivo je da su neki stručnjaci primijetili da se žudnja često mijenja u različitim fazama trudnoće

25.9.2019. u 14:40/ Život i stil

Čudne trudničke žudnje: izvor tisuća šala i mnogih kasnonoćnih izleta u trgovinu. Najčešće stereotipne žudnje u trudnoći su kiseli krastavci i sladoled, ali trudnice su izjavile da žude za gotovo bilo kojom vrstom hrane koju se sjetite. Otprilike polovica trudnica osjeća žudnju za određenom vrstom hrane poput kiselih krastavaca, a ponekad trudnice odbijaju hranu koju su voljele prije trudnoće.

Hormoni su odgovorni za ove žudnje

Ove žudnje i odbojnost nastaju iz određenog razloga - različite razine hormona mogu izazvati i biološku i neurobiološku neravnotežu. Hormoni trudnoće utječu na ženske osjete mirisa i okusa, što može uzrokovati velike promjene u onome što žena želi jesti. Neki znanstvenici također vjeruju da neke želje za hranom mogu ukazivati ​​na nedostatak određenih vitamina i minerala. No ipak nije potpuno jasno zašto žene imaju žudnju i averziju prema određenoj hrani.

Na primjer, slično kao i brza hrana, kiseli krastavci imaju visok udio natrija koji trudnice vole. Kiseli krastavci također imaju određene zdravstvene dobrobiti jer ublažavaju grčeve u mišićima i smanjuju rizik za dijabetes.

Iako mnoge žene ispunjavaju svoju žudnju za određenom hranom kao što su kiseli krastavci, ove želje mogu postati jako ozbiljne i stvoriti probleme tijekom trudnoće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Žudnja se mijenja tijekom trudnoće

Zanimljivo je da su neki stručnjaci primijetili da se žudnja često mijenja u različitim fazama trudnoće. Na primjer, mnoge žene postaju preosjetljive na gorčinu tijekom prva dva tromjesečja - moguće kako bi se spriječilo konzumiranje štetnih tvari tijekom ranog razvoja bebe.

Upravo se čita

Image
KLJUČAN TRENUTAK

Vlado Matanović o otkriću Kauboja: 'Glavaš je htio odustati od rukometa, a onda sam...'

Važno je u prehranu tijekom trudnoće uvrstiti hranu koju trudnica želi jer ona može biti pokazatelj onoga što je majci ili djetetu potrebno za zdrav razvoj. Mnoge namirnice nisu toliko zdrave pa je važno ograničiti količinu. Previše hrane koja nije nutritivno bogata neće pomoći djetetovom razvoju i može izazvati višak kilograma. Ravnoteža u prehrani ključna je za zdravu trudnoću.

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba