'muški' posao

Kod kirurginja manja stopa smrtnosti pacijenata: vještije su i bolje komuniciraju s timom

Image
Foto: Thinkstock

Rezultati su pokazali da kirurginje posvećuju više pozornosti pacijentima te da su manje sklone riziku, pa će u slučaju nedoumice najprije upitati za savjet ostale članove tima

23.10.2017. u 8:40/ Hina

Stopa smrtnosti pacijenata nakon operacija što ih obave kirurginje neznatno je manja nego kad ih operiraju kirurzi, pokazalo je nedavno provedeno kanadsko istraživanje.  

Analiza je provedena na 104.630 pacijenata koji su podvrgnuti raznim operativnim zahvatima kod ukupno 3314 različita kirurga, među kojima je bilo 2540 kirurga i 774 kirurginje. 

Iako je uvriježeno mišljenje da su muški liječnici spretniji i stručniji, kanadska je studija pokazala da su žene vještije, da upute slijede preciznije te da im je vještina komuniciranja s ostatkom tima bolja, kaže suautor studije dr. Raj Satkunasivam, kirurg bolnice Houston Methodist. 

"Kirugija je profesija u kojoj dominiraju muškarci, a liječnice u toj struci moraju biti 'bolje od najboljih' da bi uspjele", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po istraživanju se kod pacijenata koje operiraju kirurginije u roku od 30 dana nakon operativnog zahvata dogodi prosječno 12 posto manje komplikacija i smrti. 

Na svakih 230 operativnih zahvata dogodila se jedna smrt više kada su ih obavljali kirurzi. 

Upravo se čita

Image
obrat u slučaju 'kokain'

Sakoman priznao da je policija u pravu: 'Sin je izmislio priču radi mame'

Rezultati su pokazali da kirurginje posvećuju više pozornosti pacijentima te da su manje sklone riziku, pa će u slučaju nedoumice najprije upitati za savjet ostale članove tima.

Autori studije kažu da su rezultati istraživanja relativni te da se ne može govoriti o pravilu, što znači da ne treba strahovati od ishoda operacije ovisno o spolu liječnika koji će vas operirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na isključenost žena iz procesa operativnih zahvata kroz povijest i nevidljivi 'stakleni strop' kada su posrijedi rukovodeće pozicije, akademsko napredovanje i pravičnost u pogledu plaća kirurga i kirurginja, ova studija je vrlo značajna.

Pokazuje da bi trebala postojati jednakost među spolovima kada su posrijedi navedeni profesionalni standardi", smatra dr. Heather Logghe, znanstvenica na Sveučilištu Thomas Jefferson u Philadelphiji.

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodna pojava

Dlake oko bradavica kod žena: koji su mogući uzroci i kako ih se riješiti?

Više s weba