pomoć iz prirode

Koja je razlika između alergijskog i nealergijskog rinitisa i kako ih tretirati?

Image
Foto: Thinkstock

Dijagnoza nealergijskog rinitisa se postavlja nakon što je islključena alergija kao uzrok. Simptomi se javljaju tijekom cijele godine

Kod alergijskog rinitisa dolazi do iritacije i upale nosne sluznice pri čemu se luči previše sekreta. Ako je on vodenast dolazi do „curenja“ nosa, a ako je gust i sluzav, nos postaje začepljen, a disanje otežano. Uzroci su različiti, a mogu biti alergijski ili nealergijski.

Alergijski rinitis je najčešći oblik alergija, a izazivaju ga alergeni kao pelud, perje, kućna prašina, životinjske dlake, plijesni i dr. Nealergijski rinitis - nije uzrokovan alergijama uključuje kronično kihanje ili ima začepljen nos bez vidljivog uzroka. Simptomi su slični onim rinitisima koji su uzrokovani alergijama. Oboljeti mogu i djeca i odrasli, ali ipak češće oboljevaju osobe starije od 20 godina. Nealergijski rinitis više je neugodan nego štetan.

Pokretači rinitisa mogu biti neki iritansi u zraku, hrana, kronična oboljenja i slično. Dijagnoza nealergijskog rinitisa se postavlja nakon što je islključena alergija kao uzrok. Simptomi se javljaju tijekom cijele godine, možete ih imati stalno ili kratko par dana. Znakovi su: začepljen nos, hunjavica, sluz u grlu. Ovdje je važno napomenuti da nema tipičnih simptoma za alergijski rinitis - svrbež nosa, očiju i grla.

Rinitis mogu pokrenuti različiti uzročnici: okoliš (prašina, smog, dim, jaki mirisi), promjena temperature i vlažnosti zraka, infekcije (najčešće virusne infekcije), neka alkoholna pića i ljuta hrana, određeni lijekovi (nesteroidni lijekovi, acetilsalicilna kiselina ili ibuprofen, lijekovi za visoki krvni tlak, antidepresivi...), hormonske promjene (u trudnoći, hipotireoza i sl.), stres, dugotrajno korištenje kapi za nos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se radi o virusnom rinitisu, on prolazi spontano. Za smanjenje prekomjernog lučenja nosnog sekreta koristimo kapi morske vode s ektoinom koji ima sposobnost uklanjanja alergena iz nosa.

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon, ne prije

Bolne grudi nakon menstruacije: koji su mogući razlozi

Više s weba