OGLAS

ni prerano, ni prekasno

Koje je najbolje vrijeme za odučiti djecu od pelena

Image
Foto: Thinkstock

U pokušaju podučavanja djece kako koristiti toalet, pravilo "što prije, to bolje" ne vrijedi, a u nastavku saznajte i zašto

13.8.2018. u 9:38/ Život i stil

Želja svakog roditelja je što ranije naučiti djecu obavljati nuždu izvan pelene, no pretjerana žurba može imati i kontraefekt.

Naime, pokazivanje djeci kako koristiti toalet može biti veoma zbunjujuće za njih. Znanstvenici su donijeli zaključak kada je najbolje djecu odučiti od pelena, a to je najjednostavnije rečeno, kada su djeca sama spremna na to. Prema američkim istraživanjima, više od 60 posto roditelja ne uspije naučiti svoju djecu koristiti toalet prije treće godine, bez obzira na to kada s procesom krenu.


Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

Prema Američkoj akademiji pedijatara nema prave dobi za ovaj oblik učenja, no i oni se slažu s činjenicom da je bolje pričekati nego uraniti s procesom. Razlog tome je psihička spremnost djece, ali i njihova mogućnost razumijevanja kako i kada koristiti toalet na dnevnoj razini. 

Istraživanja su pokazala kako djevojčice imaju sposobnost ranije svladati proces odlaska na toalet nego što to mogu dečki. No, svejedno pedijatri smatraju da bi svaki roditelj trebao pričekati da dijete budu minimalno 27 mjeseci staro kako sam proces nebi na kraju dulje trajao. 

Postoji "lista" stvari na koje bi roditelji trebali obratiti pozornost kako bi shvatili je li njihovo dijete spremno odučiti se od pelene. Prva važna stvar su fizički znakovi spremnosti, kao mogućnost kontrole prilikom odlaska do toaleta na vrijeme te znanje u skidanju odjeće prije samog obavljanja nužde. 

Također, važne su i kognitivne sposobnosti, kao svijest o osjećaju koji nagovješta potrebu za odlaskom na toalet te znanje o tome čemu toalet uopće služi. Uz to, dijete bi trebalo znati obavijestiti roditelje kada moraju do toaleta te moći artikulirati probleme ako ih ima u vrijeme samog nuždenja.  


Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

U klinču
Dosje Jarak
Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
default_cta
Viola boje mora
Love island Australija
America's got talent
Superstar finale
Igra moje sudbine
default_cta
Život na vagi
American idol
VOYO KIDS
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba