Izberite najbolju za vas

Koje sve metode kontracepcije postoje - osim kontracepcijskih pilula

Image
Foto: Thinkstock

Ako vam oralna hormonska kontracepcija ne odgovara, probajte jednu od sljedećih metoda kontracepcije

18.1.2018. u 10:10/ Život i stil

1. Kondomi

Oblik kontracepcije koji sprječava  da sperma dođe u dodir s jajnim stanicama. Muški kondomi su omotači koji se postavljaju preko penisa, a ženski kondomi su vrećice s prstenima na svakom kraju. 

Kondomi su često izrađeni od lateksa, što može izazvati alergiju. Dostupni su alternativni kondomi koji su načinjeni od poliuretana ili janjeće kože.

2. Dijafragma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plitka, kupolasto oblikovana čašica koja se stavlja u vagini da blokira cerviks. Koristi se uz spermicid, koji uzrokuju da se sperma prestane kretati, pa ne mogu doći u dodir s jajnim stanicama.

Žene koji koriste dijafragme mogu doživjeti infekcije mokraćnog sustava i vaginalni nadražaj. Potonja nuspojava može se pripisati materijalu od kojeg je napravljena dijafragma ili spermicid koji se koristi uz nju.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

3. Vaginalni prsten

Plastični prsten  koji oslobađa hormone za suzbijanje ovulacije i stavlja se u vaginu. Može imati slične nuspojave kao kontracepcijske pilule, uključujući krvarenje između menstruacija, glavobolju i smanjenje libida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

4. Kontracepcijske injekcije

Injekcije mogu suzbiti ovulaciju i zadebljati sluznicu cerviksa kako bi se smanjile šanse da sperma dopre do jajnih stanica. Ove injekcije također mogu imati slične nuspojave kao kontracepcijska pilula. Pored toga, ponekad može doći do gubitaka mineralne gustoće kostiju, što povećava rizik za osteoporozu i frakturu kosti. 

5. Kontracepcijski implantati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mala plastična 'šipka' ugrađuje se u gornji dio ruke i oslobađa hormon za zgušnjavanje sluznice vrata maternice i suzbijanje ovulacije. Ponekad mogu uzrokovati bolove u trbuhu ili leđima ili povećati rizik od cista jajnika.

6. Intrauterinski uređaji (IUD)

Mogu biti hormonalni ili ne-hormonalni. Hormonski IUD zadebljava sluznicu cerviksa i smanjuje ovulaciju, dok ne-hormonski IUD proizvodi upalni odgovor u maternici koji je toksičan za spermu. Dobar su izbor kontracepcije ako želite dugoročnu i učinkovitu metodu kontrole rađanja, i izbjeći rizike i nuspojave kontracepcijskih hormona.

7. Vazektomija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kirurški postupak muške sterilizacije pri čemu se cijevi, koje prenose spermu iz testisa do penisa, blokiraju ili režu. Potencijalne komplikacije postupka vazektomije uključuju infekciju, hematom, modrice i formiranje spermija granuloma - grudice koje se razvijaju u tkivu koja okružuje mjesto gdje se sperma istjecala.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Događa se svima

Najbolji način kako se brzo otrijezniti i riješiti dosadnog mamurluka

Više s weba