Važno pitanje

Koji su izazovi roditeljstva u modernom društvu?

10.10.2018. u 12:55/ Život i stil

Jelena Stanković iz Centra prirodno roditeljstvo odgovara na pitanje koje danas muči mnoge roditelje

U prošlosti ljudi nisu toliko propitkivali što znači biti roditelj i jednostavno smo odgajali našu djecu na način na koji smo i sami bili odgajani. Generacijski smo prenosili stvari koje su bile dobre i, nažalost, stvari koje nisu bile tako dobre. No, u današnje vrijeme znamo i svjesni smo puno više stvari i kako one utječu na našu djecu, kad pričamo o odgoju. Upitali smo Jelenu Stanković, mag. sociologije i socijalnih znanosti, iz Centra prirodono roditeljstvo koji su izazovi roditeljstva u modernom društvu.

"U današnje vrijeme, ja osobno kao mama trogodišnje djevojčice, imam osjećaj da smo svi mi 'izbombardirani' različitim savjetima i temama: permisivno roditeljstvo, autoritativno roditeljstvo, prirodno roditeljstvo, savjesno roditeljstvo... Svi pričaju o roditeljstvu i o tome kako bi se roditelj, mama ili tata, trebali ponašati, a jako malo se priča o tome kako se roditelji osjećaju dok primjenjuju sve te roditeljske savjete. Zato mi u Centru prirodno roditeljstvo volimo reći da ne dajemo savjete, ne govorimo ljudima što da rade, nego pomažemo da bolje razumiju svoje dijete na način da uđu u njegove ili njezine cipele i da osjete kako se to dijete osjeća dok ima temper tantrum na podu dućana".

Kada uđemo u djetetove cipele i osjetimo u sebi da ni mi ne želimo jesti kada nismo gladni, da ni mi ne želimo jaknu kada nam nije zima, da se ni mi nekada jednostavno ne želimo okupati, onda dječji ispadi bijesa i kontriranja postaju lakše shvatljivi i razumljiviji.

"Smatram da je u današnje vrijeme jako važno, upravo zbog siline roditeljskih savjeta, da malo radimo i na tom osjećaju roditeljske krivnje. Svaki roditelj zaista želi najbolje za svoje dijete, želi dati sve ono što može i nekada ipak ne uspijeva. Najveći izazov je kako se nositi s tim", objašnjava Jelena Stanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s Centrom prirodno roditeljstvo osnivača Tomislava Kuljiša donosimo vam seriju videopriloga o roditeljstvu i ranom razvoju te zašto su prve godine najvažnije za daljni razvoj djece.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Upravo se čita

Image
ODLIČNO SURAĐUJU

Jedan od najvećih o Đokoviću i Ivaniševiću: 'Zemlje su im bile u ratu, pogledajte ih'

Više s weba

Pročitajte još

Image
muškarci, pripazite

Neugodan miris penisa: Koji su najčešći razlozi i kako ga se riješiti

Više s weba