Veća smrtnost

Koji su ključni razlozi za nejednakosti u liječenju raka i ishodima diljem Europe?

Image

Svjetski priznati stručnjaci za rak, profesor Marka Lawlera i profesor Tit Albrecht, objasnili su što bismo trebali promijeniti

7.11.2017. u 10:00/ Sanja Miler

Podaci pokazuju da, iako je učestalost pojave raka u istočnoj Europi čak i manja nego u zapadnoj, veća je smrtnost. Kad govorimo o raku dojku, pet godina preživljavanja nakon dijagnoze raka, vrlo je niska u odnosu na druge dijelove Europe. Media Education Event u Varšavi, koji je 27. listopa organizirao Pfizer, dao je odgovore na ovo goruće pitanje.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

Profesor Mark Lawler

Po riječima svjetski priznatog stručnjaka za rak, profesora Marka Lawlera s Queen’s University, postoje četiri ključna razloga:

1. Visoka stopa smrtnosti – razlozi iza nje su karcinomi s lošijom prognozom, nedostatak primarne i sekundarne prevencija raka, nedostatak rane dijagnoze I ograničen pristup terapiji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Financijske barijere - nedostatak financiranja, neoptimalna potrošnja ograničenih sredstava

3. Neoptimalne mogućnosti liječenja - nedostatak opreme za radioterapiju, nedostatak odgovarajućih operacija, nedostatak inovativnih lijekova i nedostatak radne snage

Upravo se čita

Image
OKO 5 UJUTRO

FOTO Teška prometna nesreća kod Murske Sobote! Sletio autobus, troje poginulih i više ozlijeđenih

4. Organizacijske prepreke - nedostatak registra ljudi oboljelih od raka, nedostatak nacionalnog plana za borbu protiv raka i neodgovarajuća patologija

Profesor Lawler naglasio je da potpora istraživanjima poboljšava i unapređuje borbu protiv raka. Države bi trebale ulagati u izgradnju visokokvalitetnih istraživačkih fakulteta, usredotočiti se na razvijanje nacionalnog plana borbe protiv raka i učiti iz tuđih grešaka – napraviti istraživački program koji će se poboljšati rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Samo kroz adekvatno planiranje možemo se uspješno boriti protiv raka'

Drugi govornik bio je profesor Tit Albreht s Medicinskog fakulteta u Ljubljani koji je objasnio važnost zdravstvene politike u borbi protiv raka. Profesor Albrecht nedvojbeno smatra kako samo kroz adekvatno planiranje, zdravstveni sustavi i politika, mogu početi odgovarati na potrebe stanovništva i uspješno se boriti protiv raka.

Image
Foto: Promo
Image
Promo

Profesor Tit Albrecht

To se odnosi na same početke, to jest primarnu prevenciju promicanjem zdravog načina života, preko sekundarne prevencije čiji su dio pregledi i samim time i rano otkrivanje raka te uvođenje brze učinkovite dijagnoze i liječenja.

Potrebno je pokriti sve potrebe pacijenata oboljelih od raka – od samog liječenja, podrške preživjelima te tretmana koji mogu produžiti živote  i svih vrsta palijativne skrbi – poruka je profesora Albrechta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koju poruku bi htjeli prenijeti javnosti, professor Mark Lawler rekao je kako ‘istraživanje spašava živote’, a profesor Tit Albrecht da ‘integracija svih institucija i građana poboljšava kvalitetu’ – a samim time i živote.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba