Popis mikronutrijenata

Koji su ključni vitamini i minerali u fitness treningu?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Krupnijim ljudima koji su vrlo aktivni, ukljućujući tu i bodybuildere je potrebno puno više mikro hranjivih tvari nego prosječnim ljudima

4.12.2018. u 9:30/ Život i stil

Ipak, ponekad mogu da postoje rizici vezani za pretjerani unos određenog vitamina u obliku suplemenata, što može dovesti do predoziranja ili drugih nuspojava. To posebno vrijedi za neke minerale i vitamine koji su topljivi u mastima. Prema tome, morate stalno da vodite računa o tim gornjim granicama, ali da se u isto vrijeme potrudite da unosite više od vašeg dnevnog minimuma.

Evo popisa nekih od mikronutrijenata koji su ključni za bodybuildere, kategorizirani prema njihovoj važnosti kad je riječ izgradnja mišićnog tkiva.

Vitamin C

Vitamin C, kao jedan od najjačih antioksidansa, nalazi se na mjestu broj jedan na našoj listi. Naime kada čovjek vježba on oštećuje mišićna vlakna, pritom stvarajući slobodne radikale, odnosno štetne tvari koje tijelo mora da  ukloni. Antioksidansi eliminiraju i uništavaju slobodne radikale, što je dobro i za vaš trening i za vaš oporavak. Vitamin C također jača imunitet i tako sprječava nastanak bolesti. Ovo je posebno važno u razdobljima povećanog fizičkog stresa. Odnosno kada trenirate povećanim intenzitetom  ili kada ste na dijetama sa niskim unosom ugljikohidrata. Vitamin C pomaže također očuvanju zdravlja vezivnih tkiva, održava zdravlje kapilara, čuva zdravlje desni i pomaže u apsorpciji željeza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vitamin C je topljiv u vodi, što znači da ga tijelo ne zadržava, pa prema tome, potrebno je da ga unosite svakoga dana putem suplementa ili putem hrane kako biste bili sigurni da ga imate u dovoljnoj količini radi optimalne fiziološke funkcije.

Najbolji izvori u hrani: sok od naranče, grejpfruta i marelice, crvena i zelena paprika, papaja. Naranča i grejpfrut su dobri izvori vitamina C, ali sadrže relativno malu koncentraciju kalorija u usporedbi sa njihovim sokom (koji sadrži više šećera i dovodi do većeg  rasta inzulina). Ipak jedite i ovo voće zbog vlakana i drugih hranjivih tvari koji mogu biti od velike koristi jednom bodybuilderu.

Upravo se čita

Image
EKSKLUZIVNO!

Prvi put za naše kamere progovorio HGSS-ovac napadnut na Platku: 'Sve mi je stresno'

Vitamin E

Ovaj vitamin koji je topljiv u masti je također snažan antioksidans. On je od ključnog značaja za optimalno zdravlje organizma, a također pomaže i u procesu oporavka, kao i na samom treningu. Vitamin E štiti stanice od oštećenja. On također može da spriječi oksidaciju LDL-a (lošeg kolesterola). Vitamin E ima veliku ulogu i u jačanju imunološkog sustava i može značajno da smanji opasnost od pojave katarakta. Igra značajnu ulogu u zdravlju kože i kose.

Najbolji izvori u hrani: integralni proizvodi, sjemenke, koštunjavo voće (pogotovo orasi i bademi), špinat i drugo lisnato zeleno povrće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO: Pexels)

Magnezij

Sportaši i bodybuilderi koji prakticiraju duge treninge jakog intenziteta gube vodu iz organizma znojenjem, ali također gube i ključne minerale poput magnezija. Magnezij je glavni mineral, on se u tijelu nalazi u najvećoj mjeri. Igra veliku ulogu u očuvanju zdravlja kostiju i srca. Prosječnoj osobi je potrebno 400mg magnezija dnevno, ali većina ljudi unosi tek nešto više od 300mg. Njegov deficit može da dovede do velikog broja problema. Bodybuilderi bi trebali razmisliti o suplementaciji magnezijom ili o povećanom unosu one hrane koja sadrži magnezij.

Najbolji izvori u hrani: najveća količina magnezija se nalazi u neprerađenoj hrani. Njegov unos možete povećati ako se odlučite za kruh od integralnih žitarica, tjesteninu i grah. Svježe voće i povrće također sadrže umjerene količine magnezija.

Beta-karoten

Beta-karoten je oblik vitamina A u biljkama. Njega je bolje uzimati u obliku suplementa ili kroz hranu od vitamina A jer kod njega ne postoji opasnost od toksičnosti kao što je slučaj sa vitminom A kad se uzima u velikim dozama. Voće i povrće su sjajni izvori beta-karotena, a s njima nema opasnosti od predoziranja. Beta-karoten je vitamin topljiv u mastima, što znači da ga tijelo može da zadrži duže vremena nego što je to slučaj sa vitaminima topljivima u vodi poput vitamina C (jer se vitamini topljivi u masti mogu skladištiti u masnom tkivu). Beta karoten je i antioksidans, te je kao takav pogodan za oporavak kod intenzivnog treninga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji izvori u hrani: sok od mrkve, bundeve, špinat, kelj, listovi repe i sama mrkva.

Cink

Cink je ključan mineral za očuvanje zdravog protoka krvi. Cink regulira rast stanica, pomaže kod zarastanja rana i jača imunološki sustav. On također potiče tijelo da koristi ugljikohidrate, proteine i masti kao gorivo. Isto tako cink se smatra korisnim za oporavak nakon stresnih treninga kao što je trening snage. Preporučeni dnevni unos iznosi 11mg za muškarce i 8mg za žene. Ove količine se lako mogu postići uravnoteženom prehranom. Međutim bodybuilderi bi trebali da uzimaju dodatke cinka kako bi osigurali dostatne količine cinka. Ipak budite pažljivi sa dozama jer je cink u tijesnoj vezi sa bakrom, pa bi prevelik unos cinka mogao da rezultira sa gubitkom bakra.

Najbolji izvori u hrani: u dobre izvore cinka spada hrana životinjskog podrijetla: meso i morski plodovi. Jaja i mlijeko sadrže cink u nešto manjim količinama. Treba spomenuti i integralne proizvode i fermentiranu soju koji također sadrže cink ali u oblku koji naše tijelo ne može tako lagano da iskoristi.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
drugi put će razmisliti

Tata kaznio kćer i preuzeo njezin Instagram na kojem ju je 'sramotio' te dobio 10 tisuća pratitelja

Više s weba