ne podcjenjujte prljavštinu

Znate li koliko često treba mijenjati posteljinu ljeti?

Image
Foto: Thinkstock

Iako se tuširate prije spavanja i u postelju liježete čisti, to ne znači da je i ona čista. Mrtve stanice kože i znoj koje ostavljamo pod plahtama pravi su 'raj' za bakterije i gljivice

24.7.2017. u 8:21/ Život i stil

Ugledni mikrobiolog i šef klinike za imunologiju u New Yorku, dr. Philip Tierno, upozorava da u ljetnim mjesecima posteljinu treba mijenjati barem jednom tjedno.

"Naš krevet vrlo brzo postaje 'botanički vrt' za bakterije i gljivice", kaže Tierno te dodaje kako je opasno spavati u prljavoj posteljini jer su usta i nos u doticaju s jastukom i plahtama punim prljavštine, bakterija i gljivica te udisanjem iste unosimo u organizam, što je teret za imunitet.

"Čak ako inače i niste alergični, moguće je da zbog prljave posteljine dobijete alergijsku reakciju kao što je svrab u grlu i dišni problemi", dodaje stručnjak.

Tierno kaže kako bi i zimi trebalo mijenjati posteljinu na tjednoj bazi, no da je ljeti to imperativ. Ukoliko se pojačano znojite, treba i češće. Prosječna osoba godišnje proizvede 98 litara znoja, većinu od toga ljeti.

U krevetu osim znoja za nama ostaju stanice kože i ostale nečistoće. I dok bi se plahte trebale mijenjati jednom tjedno, jastučnice bi se, prema uputama ovog mikrobiologa, trebale mijenjati svaki drugi dan. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba