NA ČEMU ZAPRAVO SPAVAMO?

Koliko često treba mijenjati deke, jastuke i madrace?

18.11.2014. u 18:14/ RTL

Na čemu zapravo spavamo? Iz jednog posve prosječnog madraca starog tri godine izvukli smo toliko prljavštine da je se ni u Čistoći ne bi posramili. Kako to utječe na naše zdravlje i koliko često trebamo mijenjati deke, jastuke i madrace?

Ukoliko ne posjedujete mikroskop nećete ih niti vidjeti, no to ne znači da sitna bića ne obitavaju u vašim jastucima i madracima. Štoviše u prosječnom jastuku živi oko 10 000 grinja.

"Grinje su zapravo iz roda pauka, mali insekti koji mogu izazvati alergijske reakcije. Ne bi bilo loše ako se budimo sa simptomima začepljenog nosa, problemima dišnih puteva, naotečenim kapcima da napravimo alergološki test", rekla je AndreaBarišin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

No nisu grinje jedini stanovnici našeg kreveta. Madrac prosječnog bračnog para nakon tri godine uporabe smo očistili i izvukli hrpu prljavštine. Jer jastuci i madraci s godinama postaju dom prljavštine, masnoće, mrtvih stanica kože, a ponekad i raznih bakterija i spora. A u sezoni gripe dodatno čišćenje nije na odmet.

"Ako vidimo mrlje na jastuku od različitih sekreta, bakterije i virusi koje udišemo u mikroklimi mogu potencirati prehladu pa čak i gripu", kaže Barišin.

"Nakupine epitela i grinja više puta nemaju veze s higijenom. Mi epitel odbacujemo svakih 28 dana. Ona se po prirodi oljušti, skuplja se u madracu i idealne su za razvijanje grinja koje se hrane našim epitelom", objasnila je dermatologinja IvanaNola.

Iako ih ne vidimo, grinje nam mogu prouzročiti brojne zdravstvene tegobe.

"Alergija se može javiti u vidu atopijskog dermatitisa i može izazivati i dišne smetnje tipa alergijskih astmi", kaže Nola.

I upravo zbog toga potrebno je mijenjati madrace i jastuke.

"U prvo vrijeme je moguće oprati sa nekim posebnim usisavačima ali nakon nekog vremena treba mijenjati svake dvije - tri do pet godina", savjetuje Nola.

Kada je posteljina u pitanju, treba ju mijenjati svakih sedam dana i svakodnevno prozračivati spavaću sobu.

A posebnu pozornost treba obratiti na dječje krevete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zgodno je držati na madracu gumenu plahtu da ipak ta vlaga ne prodre u madrac. Jako je važno tu vlagu što manje zadržavati u našem poplunu, jastuku i madracu", rekla je Barišin.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba