S kim dijelimo krevet?

Znate li koliko često biste trebali prati posteljinu?

Image
Foto: Thinkstock

Provodimo više od trećine našeg života u krevetu - ali to mjesto može brzo procvasti u 'botanički vrt' bakterija i gljivica

7.7.2017. u 9:15/ Život i stil

Ljudi svake godine 'proizvedu' oko 100 litara znoja u krevetu. Kad je vruće i vlažno vani, ta vlažnost postaje idealni posrednik za gljivice. Provodimo više od trećine našeg života u krevetu - ali to mjesto može brzo procvasti u "botanički vrt" bakterija i gljivica, rekao je mikrobiolog Philip Tierno iz Sveučilišta u New Yorku za Business Insider.

Ako se predugo tako ostavi, mikroskopski život unutar nabora naše posteljine, može nas čak i učiniti bolesnim, rekao je Tierno. Po njemu, posteljinu bi trebali oprati bar jednom tjedno

U nedavnoj studiji koja je procjenjivala razinu gljivične kontaminacije u posteljini, istraživači su otkrili da su testni uzorci pera i sintetičkih jastuka, starosti od godinu i pol do 20 godina, sadržavali čak 16 vrsta gljivica svaki. Nije baš lijepa informacija za pročitati, zar ne?

I ne spavate samo sa svojim mikrobiološki životom - pored gljivica i bakterija koje proizlaze iz znoja, stanica kože, te vaginalnih i analnih izlučevina, također dijelite svoj krevet sa stranim mikroorganizmima. To uključuje životinjsku 'perut', pelud, tlo, prašinu i izmet, između ostalog.

Tierno kaže da sve to postaje "značajno" u samo tjedan dana. A nečista posteljina i izlaže vas i stvarima koje mogu potaknuti kihanje i šmrkanje jer su mikrobi toliko blizu vašim ustima i nosu, da ste ih gotovo prisiljeni udisati. Stoga, bar jednom tjedno ubacite posteljinu u perilicu rublja. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lak za nokte

Oprezno s lakiranjem: znate li koliko otrova sadrži jedan lak za nokte?

Više s weba