kvalitetno spavanje

Koliko često trebate mijenjati posteljinu? Stručnjaci su otkrili čaroban broj

Image
Foto: Pixabay

Postoje neke činjenice: vaš je krevet definitivno pun grinja, znoja, ulja i prašine i baš zbog toga treba obratiti pažnju na posteljinu

20.11.2019. u 10:20/ Život i stil

Dakle, koliko dugo možete koristiti posteljinu i zašto je najbolje držati se rasporeda? "Postoji općenito pravilo koje kaže da posteljinu trebat oprati svaki tjedan do dva", kaže znanstvenica Laura Goodman iz kompanije P&G Fabric Care za Prevention.

Kada spavate s partnerom u krevetu znači da se znojite, seksate ili možda dijelite svoj krevete s kućnim ljubimcima, a posteljina se zaprlja više nego da spavate sami u svojoj pidžami. Ako vam bilo što od navedenog zvuči poznato trebali biste posteljinu mijenjati jednom tjedno.

Ako imate probleme s aknama, vašu jastučnicu trebate promijeniti češće (dva do tri puta tjedno), preporučuje Američko udruženje dermatologa (AAD). "To isto vrijedi ako često zaspite bez uklanjanja šminke, perete kosu samo nekoliko puta tjedno ili nanosite hidratantnu kremu prije spavanja", kaže Goodman.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Što se događa ako ne mijenjate posteljinu toliko često?

Postoji jedna zanimljiva činjenica. Svakog sata naša koža otpusti 200 milijuna mrtvih stanice kože (što je oko 1,4 milijarde tijekom noći), naravno ako spavate s partnerom to znači da se cijeli proces događa duplo. Naravno, u našim jastucima i posteljini nalazi se i grinje, a danas je mnogo ljudi alergično na njih. Ako redovito ne mijenjate svoju posteljinu, možete često kihati, imati iscjedak iz nosa ili čak u ekstremnim slučajevima teško disati, kaže Goodman.

"Osim neugodnih grinja, u krevet unosite i stvari koje ste skupili tijekom dana, uključujući prljavštinu, šminku, kreme, losione i onečišćivače okoliša", kaže liječnik Joshua Zeichner iz Medicinskog centra Mount Sinai u New Yorku. 

S obzirom da je život često užurban, Goodman predlaže da napravite zalihu te da imate pripremljene tri posteljine kako biste ih mogli promijeniti svaki tjedan do dva. Kada perete posteljinu vrlo je važno paziti na temperaturu i prati prema uputama. Na kraju ne zaboravite da nema ništa ljepše nego leći u čistu i svježu posteljinu.

Laži sa mnom
Superstar
Blagoslovljeni kćerima
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Ljubav u divljini

Više s weba

Pročitajte još

Image
prirodni utjecaji

Mit ili istina: Utječe li pun mjesec na naše spavanje?

Više s weba