više nego što mislimo

Koliko dnevna svjetlost utječe naš prirodni bioritam i san?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Novo istraživanje pokazuje kako nedostatak sunčeve svjetlosti itekako utječe na cjelokuponi bioritam, a pogotovo na san

28.5.2019. u 14:38/ Život i stil

Kada se zbroje svi sati u krevetu, čovjek provede oko trećinu života spavajući. Za vrijeme sna naš se mozak regenerira i procesuira sve informacije prikupljene tijekom dana, a čak i kratkoročni nedostatak sna itekako utječe na naše zdravlje

Image
Foto: www.profimedia.hr
Image
www.profimedia.hr

(FOTO: www.profimedia.hr) 

Jedno je istraživanje čak pokazalo da nakon 17 - 19 sati bez sna utječe na nas kao i koja čašica alkohola previše. Dugoročna praksa nespavanja dovodi do ozbiljnih kognitvnih problema i promjena u ponašanju kao i pogoršanja koncetracije.

Iako se znanstvenici najviše bave ulogom sna u našem zdravlju, veliku važnost ovdje nosi i izlošenost svjetlosti. Naime, razlog zašto je svjetlost toliko bitna u našem dnevnom ritmu leži u posebnim senzorima koji se nalaze u očima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naše su oči toliko jake da ljudi koji imaju problema s njihovim oštećenjem mogu čak osjetiti probleme i u dnevnom bioritmu što vodi do problema sa spavanjem. Bez ikakvog svjetlosti, ljudski se "sat" počinje kvariti dodajući mu čak pola sata na već postojeća 24 sata. Jetlag je najpopularniji primjer toga kakav utjecaj svjetlo može imati na čovjeka. 

I dok većina nas ionako ne dobiva dovoljnu količinu dnevnog prirodnog svjetla, oni koji rade u noćnim smjenama imaju još i veće probleme. Rade u vrijeme kada je tijelu prirodno spavati pa iako to nadoknađuju dnevnim spavanjem, uvijek će takav san biti lošije kvalitete. 

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Dugoročno će takve osobe imati problema s normalnim procesuiranjem informacija, ali i izražavanjem i shvaćanjem emocija. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba