Rizično ili?

Koliko je 'frizura' na intimnoj zoni štetna: Može li povećati rizik za spolne bolesti?

Image
Foto: Thinkstock

Trebate li odustati od depilacije zbog rizika za zdravlje? Evo što dvije studije otkrivaju

25.9.2019. u 9:28/ Život i stil

Sigurno ste barem jednom čuli za dileme vezane uz intimnu frizuru odnosno na koji način održavate stidne dlačice. Neke se žene potpuno depiliraju, a druge nisu obožavateljice te prakse pa preferiraju prirodniji način. 

Tijekom godina je izbilo i puno tvrdnji da bi intimna frizura mogla utjecati na vaginalno zdravlje i tako povećati rizik od spolnih bolesti poput klamidije ili gonoreje. Međutim, nova studija objavljena u PLOS ONE opovrgnula je tvrdnje iz istraživanja iz 2016. godine. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Znanstvenici sa Sveučilišta u Ohioaju analizirali su 200 studentica o njihovim navikama depilacije. Žene su također prošle testiranje na klamidiju i gonoreju koje su najčešće bakterijske spolno prenosive bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Ovo je najvažnija stvar koju morate znati o ženskoj intimnoj higijeni

Gotovo 98 posto ispitanih žena otkrile su da su barem jednom u životu uređivale intimnu zonu. Njih preko 54 posto potvrdile su da su tijekom prošle godine jednom tjednom potpuno uklanjale dlačice, a 18 posto je to činilo šest puta u mjesec dana.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Oko 10 posto žena bilo je pozitivno na klamidiju ili gonoreju. No, one koje su se najviše depilirale nisu imale veću šansu za dijagnozu od ostatka.

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija iz 2016. godine, objavljena u Sexually Transmitted Infections, ispitivala je više od 7500 tisuća ljudi. Žene koje su se depilirale imale su 80 posto veće šanse za zarazu od onih koje se nisu depilirale.

>> Što se događa s vaginom nakon dugog perioda bez seksa?

No, ta studija nije imala potvrde iz laboratorija nego se temeljila samo na izjavama žena koje su sudjelovale. Također, nije uzela u obzir seksualnu aktivnost.

Stručnjaci ipak upozoravaju da je potrebno paziti na druge čimbenike koje utječu na zarazne bolesti poput pravilne zaštite i higijene prilikom spolnog odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba