dohrana

Koliko krute hrane trebaju jesti bebe u prvoj godini? Novo istraživanje iznenađuje

Image
Foto: www.pixabay.com

'Vrlo je važno da se djeca ne prejedaju u dojenačkoj dobi jer znamo da to može dovesti do debljanja kasnije u životu', kaže autorica studije

31.7.2019. u 11:35/ Život i stil

Novi roditelji često imaju toliko mnogo pitanja o tome kako hraniti bebu, a naravno mnogi od njih traže odgovore od stručnjaka. No, novo istraživanje iz centra Johns Hopkins pokazuje neke sumnje na smjernice koje danas preporučuju liječnici i drugi stručnjaci. 

Službene smjernice kažu da su bebe u dobi od oko šest mjeseci spremne započeti s krutom hranom. Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Preventive Medicine testiralo je vodi li količina hrane koju predlažu neke ugledne američke institucije do zdravog indeksa tjelesne mase kod beba.

"Vrlo je važno da se djeca ne prejedaju u dojenačkoj dobi jer znamo da to može dovesti do debljanja i zdravstvenih problema kasnije u životu, ali naše istraživanje pokazalo je da poštivanje postojećih smjernica može dovesti do prekomjernog hranjenja novorođenčadi", rekla je voditeljica istraživanja Marie Ferguson u priopćenju za javnost, a prenosi Motherly.

No za roditelje je vrlo važno da slijede ove osnovne savjete kako bi se osiguralo zdravo napredovanje djeteta:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Izbjegavajte prerano uvođenje krute hrane

Uobičajeno vrijeme je oko šestog mjeseca, ali ponekad to može biti rano kao da se radi o četvrtom mjesecu, navodi Američko udruženje pedijatara. Važno je da beba pokazuje znakove da je spremna za novu fazu, a jedan od tih znakova je i otvaranje usta kada je hrana blizu. Isto tako će već udvostručiti porođajnu težinu i imati kontrolu nad pokretima glave. 

2. Pustite ih da vam pokažu da su site

Roditelji trebaju osigurati hranjive namirnice koje će isprobati i odlučiti kada će ih poslužiti. Ako beba gurne hranu, okrene glavu, ne otvara usta ili ispljune hranu - ne biste ju trebali forsirati. Američko udruženje pedijatara objašnjava da je ovo odgovorno hranjenje.

Upravo se čita

Image
privedena

U Virovitici pacijentica izbola psihijatricu u ordinaciji

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(Foto: Pexels)

3. Nastavite nuditi zdravu hranu

Nema sumnje da će im se svidjeti slatki i slaniji okusi, ali nastavite s povrćem i voćem. S vremenom će im se svidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Nemojte koristiti hranu kao utjehu

Na svaki plač nemojte reagirati tako da dijete dojite ili mu dajete kolačiće ili bočicu. Kada se smire, osigurajte im dovoljno sna jer ćete na taj način spriječiti dječju pretilost.

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba