Zgrušavanje krvi

Kontracepcijska pilula i pušenje: veći rizik od tromboze?

Image
Foto: Thinkstock

Opće je mišljenje da su žene koje puše i uzimaju kontracepcijske pilule sklonije trombozi, no je li uistinu tako odgovorila je njemačka obstetričarka Gabriele Gossing

20.12.2016. u 12:31/ Hina

Tromboza ne nastaje odmah, a u mnogim slučajevima se nikad ne razvije, no rizik je trostruko veći u odnosu na žene koje uzimaju pilule, a ne puše, objasnila je Gabriele Gossing, profesorica na berlinskome Medicinskom fakultetu Humboldt. 

Za to postoje brojni razlozi. Duboka venska tromboza (DVT) je zgrušavanje krvi u dubokim venama udova (obično u bedru ili potkoljenici) ili u venama zdjelice i glavni je uzrok plućne embolije. Pušačice su joj izloženije jer pušenje oštećuje krvne žile, zbog čega je tromboza izvjesnija. 

Nikotin uzrokuje promjene na zidovima krvnih žila, najčešće ih zadebljavajući, zbog čega organizam proizvodi veći broj crvenih krvnih stanica, eritrocita, prenositelja kisika, što negativno utječe na krvotok. 

Istodobno neki sastojci kontracepcijske pilule utječu na to da krv brže koagulira, odnosno zgrušava se. "Potencijalno zgrušavanje krvi povećava rizik od razvoja tromboze", objasnila je Gossing.

"Ako žena odluči pušiti bolje je da kao alternativnu metodu kontracepcije odabere hormonalne spirale koja otpušta male količine hormona.

Isto je sa ženama koje su u obitelji imale slučajeve tromboze ili su same imale trombozu. U prvome slučaju potrebno je provesti test nasljednih rizika poremećaja zgrušavanja krvi, takozvani 'Trombofilija test'.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba