Oralna kontracepcija

Kontracepcijske pilule i dalje su povezane s povećanim rizikom od raka dojke?

Image
Foto: Thinkstock

Kontracepcijske pilule nove generacije imaju nižu razinu estrogena i manje nuspojava, ali i dalje neke negativne nuspojave

12.12.2017. u 9:45/ Život i stil

Suvremene kontracepcijske pilule koje imaju niži estrogen izazivaju manje nuspojava od prijašnjih oralnih kontraceptiva. No, veliko dansko istraživanje govori da se duljom uporabom kontracepcijskih tabeleta povećava rizik za rak dojke. 

No, gledajući ukupni rizik, s obzirom na broj žena koje mogu oboljeti, stvari ipak nisu toliko kritične. Samo jedan slučaj raka dojke među 7.700 žena je onaj izazvan višegodišnjim kontraceptivom u obliku tableta. Stručnjaci koji su razmotrili istraživanje kažu kako bi žene trebale uvidjeti koje vrste raka sprječava kako bi donijele cjelovitu sliku.  

"Hormonska kontracepcija i dalje se smatra sigurnom i učinkovitom opcijom za planiranje obitelji", rekao je dr. Joann Manson, šef preventivne medicine na Harvardovoj bolnici Brigham, a prenosi harpersbazaar.com.

Image
Foto:
Image

(Foto: Pixabay)

Istraživači su analizirali zdravstvene zapise 1.8 milijuna žena u dobi od 15 do 49 godina u Danskoj, gdje nacionalni sustav zdravstvene skrbi omogućuje povezivanje velikih baza podataka povijesti recepata, dijagnoze raka i drugih informacija.

Rezultati su objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine. Zaklada Novo Nordisk financirala je istraživanja, ali nisu imali ulogu u izradi istraživanja. Zaklada je povezana s danskom farmaceutskom tvrtkom Novo Nordisk koja prvenstveno proizvodi lijekove protiv dijabetesa, a ne kontraceptivne lijekove.

Trenutna i nedavna upotreba hormonskih kontraceptiva bila je povezana s povećanim rizikom od raka dojke za 20 posto. Rizik je porastao s dužom primjenom, s porastom rizika od 9 posto. Nakon više od deset godina korištenja kontracepcije rizik za dobivanje raka povećava se za više od 38 posto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači nisu pronašli nikakve razlike između kontracepcijskih tableta ili vaginalnih prstena koji sprječavaju začeće. Rizik za dobivanje raka jednak je u obje metode. 

Nažalost, niti jedna vrsta hormonskog kontracepcijskog odabira nije potpuno sigurna ", rekla je glavna autorica Lina Morch iz Kopenhagenove sveučilišne bolnice.

"Oralni kontraceptivi su slični bilo kakvom drugom lijeku", rekao je dr. Roshni Rao, kirurg u New York -Presbyterian / Columbia University Medical centru. "Postoje rizici i postoje prednosti. Ako imate razloga da ih uzimate, to je savršeno razumno", objasnio je za harpersbazaar.com.

Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
iznio detalje na konferenciji

Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: 'Treba razumjeti patnju roditelja ali i paziti na dostojanstvo eventualnog počinitelja'

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povećajte kvalitetu

Hrana za spermu: kako poboljšati plodnost na prirodan način

Više s weba