žene, pripremite se

Koraci prije začeća: promjene s kojima se žene suočavaju i prije same trudnoće

Image
Foto: Thinkstock

Uz promjene koje nosi sama trudnoća, žene se suočavaju i s onima prije samog začeća

21.9.2018. u 16:30/ Život i stil

Trudnoća je veliki korak za svaku ženu. Iako, većina trudnica razmišlja o tome kako će im dijete promijeniti život, ni pola ih nije svjesno koje bi sve promjene trebale napraviti i prije same trudnoće kako bi osigurale djetetu najzdraviji mogući početak. U nastavku slijedi šest promjena kroz koje svaka žena mora proći prije same trudnoće.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)  

1.  Brisanje nezdrave hranu s liste namirnica 

Žene koje imaju previše ili premalo kilograma češće se "bore" i sa samim začećem, a i u više slučajeva imaju problema za vrijeme trudnoće. Prije nego se odlučite za ovaj veliki životni korak, znajte da morate napraviti i velike korake kada je riječ o prehrani. Beba treba zdravu hranu, stoga se fast food ili razne dijete brišu s popisa. 

2. Početak konzumiranja prenatalnih vitamina 

Vrijeme je za početak uzimanja prenatalnih vitamina koji sadrže folnu kiselinu. Ako već koristite neke druge vitamine ili biljne preparate, savjetujte se s liječnikom o sigurnosti korištenja zajedno s prenatalnim vitaminima. 

3. Cigarete postaju strogo zabranjene  

Već svima dobro poznata stvar. Dokazano je kako pušenje smanjuje plodnost žena te povećava šanse od pojavljivanja komplikacija za vrijeme trudnoće. Naravno, ne moramo ni naglašavati koliko utječe na zdravlje djeteta nakon rođenja. Organizmu je potrebno određeno vrijeme za čišćenje, stoga što ranije krenete, to bolje. 

4. Savjetovanje s doktorom 

Prije nego se odlučite na ovaj korak, savjetujte se s doktorom koji će obaviti sve potrebne pretrage. Važno je obaviti testove za spolno prenosive bolesti, kao i za one koje su moguće genetski nasljedne.Također, pomoći će vam sa savjetima oko toga što vas sve čeka te kako se s time nositi. 

5. Razmišljanje o budućnosti - kako je biti roditelj? 

Razgovarajte s partnerom. Morate oboje shvatiti kakve će to promjene unijeti u vaše živote - od kvalitete vaše veze, do socijalnog života. Važno je da imate jednake stavove i želju za roditeljstvom te da se podupirete u strahovima te razumijete međusobne nade i očekivanja. 

6. A kako najlakše i najbrže začeti?  

Stručnjaci kažu kako je najbolji način začeća, seks svaki drugi dan za vrijeme plodnih dana. Iznenađujuće, više nije i bolje u ovom slučaju. Savjet plus: nemojte ustati odmah nakon seksa kako se sperma ne mora "boriti s gravotacijom" kako bi došla do jajne stanice. 

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba