ozbiljno štete zdravlju

Koristite li štapiće za uši, rašpicu za nokte i ostala higijenska pomagala, ovo bi vas moglo zanimati

14.9.2015. u 18:26/ Marijana Čikić

Pogriješiti možete i koristite li neke proizvode koji se nalaze u gotovo svakom kućanstvu. Ovih je dana, naime, osvanula lista stvari koje su puno opasnije nego što bi itko pomislio. Recimo, štapići za uši, stolac na kojem sjedite ili pasta za izbjeljivanje zubi

Što je zajedničko vašoj uredskoj stolici, štapićima za uši, rašpici za nokte i špatuli za kreme? 

Najjednostavnije rečeno, sve su to proizvodi koji nisu baš tako bezazleni kao što ste mislili. No, krenimo redom. Liječnici savjetuju da je uši najbolje čistiti - laktom.

Naime, štapićima nečistoću samo gurate dublje u uho zbog čega vam prijete upale. Dovoljna će biti i obična maramica. 

Uredski stolac, baš kao i njegovi kućni rođaci, na ovoj se listi našao samo zato jer zloupotrebljavate njegovu dobrotu. Dugotrajno sjedenje je opasno stoga je vrijeme da vaše druženje svedete na minimum. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rašpica za nokte, baš poput ostalog pribora za manikiranje, otvara pandorinu kutiju proizvoda na kojima uzgajamo bakterije. Ako ih nakon korištenje ne operete i dobro ne osušite, pripremite se na kožne infekcije. Posebice ako vam je imunitet slab. Isto vrijedi i za spužve za tuširanje i suđe. Bakterije, gljivice i plijesni ih jednostavno obožavaju. I zato nemojte čekati da dožive duboku starost. 

"Ako govorimo o spužvicama koje koristimo u kuhinji, potrebno ih je oprati barem svaka tri tjedna. Ako govorimo o spužvicama koje se koriste u kupatilu, možda možemo reći malo više oko četiri tjedna", rekla je Matijana Jergović, epidemiologinja Zavoda dr. Andrija Štampar. 

Upravo se čita

Image
uznemirujući video

VIDEO Maloljetnici divljali u automobilu: 'Boli nas k... ako se zabijemo'. Pa završili u stupu

Ne perete često ni plišane igračke, a možda biste trebali jer grinjama nema dražeg mjesta za tulumarenje. 

Ako pak, patite za bijelim zubima, ne treba vam šleper paste za izbjeljivanje. Pretjerate li s njom, mogli biste se oprostiti od zubne cakline i pozdraviti karijese. A možda je vrijeme da zbogom kažete i antibakterijskom sapunu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu štetni, ali isto tako ne osiguravaju vam da ćete oboljevati manje ili više. Bez obzira da li koristite antibakterijski ili obični, važno je redovito provoditi higijenske mjere", nastavila je Jergović. 

Ni previše ni premalo. Ne valja kad pretjerujete, a ne valja baš ni kad vam spužve, četkice, rašpice i slična pomagala dočekaju vlastiti rođendan. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba