vratite se starim metodama

Koristite manje ulja za pečenje, a debljate se? Kriva je neprijanjajuća tava

Image
Foto: Thinkstock

'Pomalo nas je iznenadilo da su žene podložnije debljanju uslijed utjecaja PFAS-a, no postoji razlog, a to je estrogen', poručuju znanstvenici

28.2.2018. u 12:14/ Život i stil

Prešli ste na tave koje se ne lijepe kako biste svoje tijelo poštedjeli viška ulja i uvjereni ste da je to zdravo i da će vam pomoći izgubiti višak kilograma? Na žalost, studija provedena na Harvardu pokazuje drugačije.

Premazi protiv ljepljenja kojma je obloženo posuđe sadrže umjetno stvorenu kemikaliju koja PFAS koja se taloži u ljudskom organizmu i uzrok poremećaj u radu endokrinog sustava.

Studija je trajala dvije godine, a u njoj je sudjelovala 621 pretila osoba u dobi od 30 do 70 godina. Pokazalo je da su osobe koje su u tijelu imale više ove kemikalije imaju i više kilograma, u prvom redu žene.

"Pomalo nas je iznenadilo da su žene podložnije debljanju uslijed utjecaja PFAS-a, no postoji razlog, a to je estrogen", objašnjava asistentica s Harvarda Qi Sun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo otkriće ukazuje i na to da na epidemiju pretilosti utječu kemikalije koje se nalaze u okolišu, odnosno zagađenje. Na žalost PFAS ne možemo nikako izbjeći jer je ima u posuđu, odjeći, obući, namjštaju... Zahvaljujući njoj ne lijepi nam se hrana u tavi, a odjeća i obuća ne propuštaju vodu.

No, možemo smanjiti našu izloženost PFAS-u na način da ne jedemo fast food i jela iz dostave jer su pakirana u posudama koje sadrže PFAS i da kuhamo kako su kuhale naše mame. 

Upravo se čita

Image
PROF. ZORIČIĆ UPOZORAVA

Droga koja kosi mlade Amerikance. Doslovno se uguše i od vrlo niskih doza: 'Kad dođe kod nas glave će se gubiti'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba