Birajte pametno

Kruh nam ipak nije najgori neprijatelj? Ove vrste kruha dobre su za zdravlje

Image
Foto: Pixabay

Iako kruh često smatramo velikim neprijateljem linije i zdravlja, neke vrste imaju niz prednosti za zdravlje

3.6.2019. u 11:52/ Život i stil

Nisu sve vrste kruha nastale na isti način, a opet većinom ih trpamo u isti koš. Bijeli kruh sadrži rafinirano brašno i žitarice te visoki glikemijski indeks. Upravo u procesu obrađivanja nestaju nutritivni dijelovi žitarice. 

U toj fazi obrade uklanja se vanjski sloj žitarica koji obiluje vitaminom B i mineralima. Međutim, cjeloviti kruh može biti izuzetna potpora našem zdravlju. 

1. Kruh od cjelovitih žitarica

Ovo se odnosi generalno na bilo koji kruh koji je napravljen od cjelovitog žita. Prolazi kroz manje obrada od onog koji se radi of rafiniranog brašna i sadrži više nutrijenata. Ovakav kruh sadrži tiamin odnosno B1 vitamin, riboflavin tj. B2 vitamin, nijacin, željezo, magnezij i selenij. 

Uz tog, ovakav kruh vrvi kompleksnim ugljikohidratima koji su ključni za zdravlje probave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

2. Ezekiel kruh

Ezekiel se razlikuje od većine drugih vrsta kruha jer se proizvodi od proklijalog cjelovitog zrna. Ima iste prednosti za zdravlje kao bilo koji kruh od cjelovitog zrna, ali i dodane vrijedne nutrijente. 

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Ezekiel najčešće sadrži nekoliko vrsti žitarica ili leguma poput leće i ječma. Sadrži značajne količine kalcija, željeza i nijacina. Jedna šnita odnosno 45 grama Ezekielovog kruha sadrži otprilike 140 kalorija, 5 grama proteina, 22 grama ugljikohidrata, 4 grama vlakni te 3.5 grama masti. 

3. Raženi kruh

Raženi kruh sadrži brašno zrna raži, koje je slično pšenici. Ima sličan nutritivni profil kao kruh cjelovitog zrna pšenice i kvalitetan je izvor vitamina i minerala. Može biti tamne ili svijetle boje, ovisno o načinu proizvodnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ovim je kruhom ključno čitati listu sastojaka jer ponekad prozvođači dodaju prerađeno, bijelo brašno. Šnita raženog kruha sadrži oko 90 kalorija, 3 grama proteina, 17 grama ugljikohidrata, 1.5 grama masti i 2 grama vlakna. Malo istraživanje čak je otkrilo da raženi kruh regulira razine šećera u krvi pa je dobar izbor za dijabetičare, ali bitno je posavjetovati se s liječnikom. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Obratite pažnju

7 simptoma raka debelog crijeva koje nikad ne biste smjeli ignorirati

Više s weba