Što je normalno, a što ne

Krvarenje nakon poroda: što možete očekivati?

Image
Foto: Thinkstock

Krvarenje nakon poroda potpuno je normalno. Pročitajte zašto do njega dolazi, što se događa s tijelom i koliko traje

26.5.2017. u 11:31/ Život i stil

Krvarenje nakon poroda normalna je stvar i sve žene gube krv za vrijeme i nakon porođaja. Nekoliko dana nakon poroda, izgledat će vam kao da imate jako obilnu menstruaciju. Budući da se količina krvi u vašem tijelu za vrijeme trudnoće poveća za oko 50 posto, tijelo je dobro pripremljeno za ovaj normalan gubitak krvi.

Zašto dolazi do krvarenja na porođaju?

Kad se posteljica odvaja od maternice, dolazi do otvorenih krvnih žila na tom mjestu i one počinju krvariti u maternicu. Treće porođajno doba traje u prosjeku 30 do 60 minuta i završava rođenjem posteljice. Nakon porođaja posteljice, kontrakcije maternice se nastavljaju, što zatvara te krvne žile, dramatično smanjujući krvarenje. 

Dojenje potiče tijelo da otpušta oksitocin, koji pomaže u 'stezanju' maternice (zbog toga ćete možda osjećati grčeve dok dojite). Ponekad, kada se maternica ne steže na odgovarajući način, može doći do poslijeporođajnog krvarenja

Ako dođe do obilnog krvarenja, može se masiranjem trbuha pomoći maternici pri stiskanju, a i intravenski se daje oksitocin. Ako se krvarenje ne može smanjiti, moraju se podvezati arterije koje opskrbljuju maternicu krvlju.

Što je lohija ili vaginalno krvarenje nakon poroda?

Lohija je vaginalno krvarenje poslije porođaja. Sastoji se od krvi, tkiva iz sluznice maternice i bakterija

Prvih par dana nakon poroda, lohija je većinom krv pa će biti svijetlocrvena i izgledat će kao obilno menstrualno krvarenje. Može izlaziti povremeno u 'slapovima'ili ravnomjernije. Ako duži period ležite i krv se skuplja u maternici, možda ćete vidjeti ugruške kad ustanete. 

Svaki dan će se vaginalno krvarenje nakon poroda malo po malo smanjivati i bit će svijetlije boje. Dva do četiri dana nakon poroda, bit će roskasta i vodenasta. Oko desetog dana, vjerojatno ćete imati mali bijelog iscjedka. U tom trenutku, lohija se uglavnom sastoji od bijelih krvnih stanica i stanice iz sluznice maternice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon još dva do četiri tjedna, iscjedak bi trebao prestati, iako neke žene i dalje imaju oskudnu lohiju ili povremene 'točkice' još nekoliko tjedana.

Što trebate napraviti?

U početku, za krvarenje koristite posebne uloške za rodilje, kasnije uloške od pamuka. Nemojte koristiti tampone bar šest tjedana, jer postoji mogućnost da dobijete infekciju.

Često mokrite, čak i ako ne osjećata da morate. Prvih par dana nakon poroda, vaš mjehur će možda biti manje osjetljiv nego inače, tako da nećete osjetiti potrebu za mokrenjem čak i kada je mokraćni mjehur pun. Pun mjehur otežava stiskanje maternice, što dovodi do više bolova i krvarenja. 

Odmarajte se koliko god možete. Ako previše radite, možda ćete duže krvariti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
RAVNATELJICA ŠKOLE U STROŽANCU

'Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 povreda radnog odnosa. Poduzeli smo sve, a MOST na ovome skuplja poene'

Kako znati krvarite li previše?

Ako se svijetle crvene mrlje ponovno pojavljuju nakon što je lohija već postala svijetlo crvene boje, to može biti samo znak da trebate usporiti. Ali ako se odmorite par dana, a jako krvarenje se nastavlja, javite se svom ginekologu.

Nazovite babicu ili ginekologa, ako krvarenje postaje teže ili:

  • lohija je još uvijek svijetlo crvena četiri dana nakon rođenja vašeg djeteta
  • ima smrdljivi miris ili se srušite s groznicom ili zimicom, što može biti znak infekcije
  • imate abnormalno teška krvarenja (morate mijenjati uložak nakon sat vremena ili su ugrušci veličine loptice za golf). To je znak kasnog  poslijeporođajnog krvarenja i zahtijeva hitnu pozornost.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pozitivni učinci nakon 28 dana

Znate li što će se dogodite prestanete li pušiti marihuanu mjesec dana?

Više s weba