izvanredan uspjeh

Kuba je prva u svijetu eliminirala prijenos HIV-a i sifilisa s majke na dijete

Image
Foto: Thinkstock

Direktorica WHO-a Margaret Chan ovaj izniman uspjeh nazvala je jednim od najvećih postignuća u javnome zdravstvu. Nada se da će i druge zemlje uskoro biti u istoj poziciji

1.7.2015. u 16:49/ Hina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u utorak je izvijestila da je Kuba prva zemlja u svijetu koja je uspješno eliminirala prijenos HIV-a i sifilisa s majke na dijete.

U priopćenju WHO-a stoji da je međunarodno izaslanstvo koje je u ožujku na Kubu poslala ta organizacija i Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO) ustvrdilo da je Kuba ispunila sve kriterije za ovu ocjenu. 2014. samo je dvoje djece u toj zemlji rođeno s HIV-om, a petero sa sifilisom, stoji u priopćenju.

Direktorica WHO-a Margaret Chan ovaj izniman uspjeh nazvala je jednim od najvećih postignuća u javnome zdravstvu. Nada se da će i druge zemlje uskoro biti u istoj poziciji.

"Kuba je uspješno pokazala da je univerzalan zdravstveni pristup ključan za uspjeh, čak i kada su posrijedi izazovi poput HIV-a", stoji u priopćenju direktorice PAHO-a Carisse Etienne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PAHO i WHO kubanskim su ženama omogućili rani pristup prenatalnoj brizi, u sklopu kojega se testiraju na HIV i sifilis, a majke koje su pozitivne na jednu od dviju spolno prenosivih bolesti pravovremeno se liječe.

Svake godine u svijetu zatrudni oko 1,4 milijuna žena zaraženih HIV-om. Ukoliko se ne liječe, izgledi da virus tijekom trudnoće, porođaja ili dojenja prenesu na dijete iznosi između 15 i 45 posto.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Rizik se smanjuje na oko jedan posto ukoliko se majci i djetetu istodobno daju antiretroviralni lijekovi. Zahvaljujući ranom otkrivanju i liječenju trudnice mogu izbjeći komplikacije kada je o njihovim bebama riječ.

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba