kuhače u ruke!

Kuhanje za druge razvija kreativnost, oslobađa stresa i blagotvorno djeluje na psihu

Image
Foto: Thinkstock

Dok je jednima kuhanje čisti stres, drugima je ono način da se stresa oslobode

11.4.2017. u 15:45/ Marijana Markelić

Naš današnji članak razumjet će ovi drugi, ali pišemo ga u nadi da će ga i ovi prvi pročitati jer kuhanje bi zaista trebalo biti zadovoljstvo. A da bi ono to i bilo treba mu pristupiti opušteno, bez velikih očekivanja i bez obeshrabrujućeg: "Što ako ne uspije" koje šapće u glavi dok gledamo u dno lonca i palimo štednjak.

Kuhanje može biti igra. Igra za odrasle. Zamislite samo koji je luksuz igrati se. Probuditi u sebi dijete. Svaki dan!

Prema suvremenim psiholozima kuhanje blagotvorno djeluje na ljude, oslobađa ih stresa i potiče kreativnost. Još je učinkovitije kada kuhate za nekoga, kažu stručnjaci.

"Kuhanje razvija kreativnost, a kreativno izražavanje - bilo da se radi o slikanju, muziciranju ili pak kuhanju, oslobađa ljude od stresa", objašnjava za The Huffington Post psihologinja Donna Pincus sa Sveučilišta u Bostonu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Kuhanje za druge ljude može biti dobar način komunikacije. "Osobe koje imaju problema s pokazivanjem emocija, mogu ih pokazati na primjer kroz ukusno pecivo koje su pripremile", objasnila je psihologinja sa Sveučilišta u MassachusettsuSusan Whitbourne

Upravo se čita

Image

Svećenicima zbog povišice, plaće i 1040 eura. Pitali smo vas kad ste je vi primili: 'Uf...'

Medicinska sestra i kulinarska terapeutkinjaJulie Ohana dodaje kako je u mnogim zemljama svijeta hrana izraz ljubavi.

"Kuhati, jesti i komunicirati zajedno, predivna je stvar", objašnjava Ohana koja vodi radionice psihoterapije pomoću kuhanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kuhanje vas tjera da razmišljate korak po korak, ali istovremeno morate misliti na recept, posuđe koje ćete koristiti, vremenu koje vam je potrebno za napraviti jelo... Sve je to jedan dobar način stavljanja raznih misli u ravnotežu, a u isto vrijeme zabravljanja onih ružnih", dodaje Ohana.

I šećer na kraju - kada jelom koje ste napravili usrećite ljude koje volite - zadovoljstvu nema kraja. Nije ni čudno da ljudi koji vole kuhati stalno traže povod da upale pećnicu, štednjak ili naprave tortu. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba